Spanningen met Russen op vakantie

21/07/14 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:35

De spanningen tussen Rusland en Europa nemen nu ook op vakantie toe, waar irritaties bij toeristen toenemen. Zo melden Nederlandse reisorganisaties.

Spanningen met Russen op vakantie

De populaire badplaats Bodrum in Turkije. © Reuters

Op vakantiebestemmingen waar veel Russen zijn, zoals de populaire badplaats Kemer in Turkije, lopen de spanningen met Europese toeristen op. Dat melden klanten van Nederlandse reisorganisaties in de krant De Telegraaf.

''Wij tegen de wereld die tegen ons is', zo kan het huidige chauvinistische gedrag van de Russen beschreven worden. Dat kan botsen met vakantiegangers van andere nationaliteiten', laat topman Atilay Uslu van reisorganisator Corendon weten.

Nederlanders zouden Russen steeds minder kunnen uitstaan vanwege de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne, toegeschreven aan een raket van Russische separatisten. De ramp kostte het leven aan 193 Nederlanders.

Nog geen geweld

De woordvoerster van TUI Nederland zegt wel dat de onderhuidse irritaties nog niet tot geweld hebben geleid in all-inclusive resorts. 'Onze reisleiding houdt de vinger aan de pols. Zodra er iets gebeurt, grijpen we in.'

Volgens de Corendon-topman Uslu kiezen veel minder Russen deze zomer voor een bestemming aan de Middellandse Zee. 'Op bijvoorbeeld Mallorca is hun aantal gehalveerd. Hoteliers en lokale reisagenten denken dat dit te maken heeft met wat zij een 'oplaaiende koude oorlog' noemen. Russische toeristen zouden geen geld willen uitgeven in Europese landen die kritiek op Rusland hebben en pro-Oekraïne zijn.' (Belga/WB)

Onze partners