Somalië: Het slechtse land ter wereld om moeder te zijn

06/05/14 om 03:32 - Bijgewerkt om 03:32

Somalië is anno 2014 het ergste land ter wereld om moeder te zijn, blijkt uit de jaarlijkse lijst van de NGO Save the Children. België is samen met Australië het negende beste.

Somalië: Het slechtse land ter wereld om moeder te zijn

Somalische moeders en bun kinderen staan in de rij voor voedsel ten noorden van Mogadishu. © REUTERS

Het klassement vergelijkt de levensomstandigheden van moeders in 178 landen, onder meer op vlak van gezondheid, scholing en de gezondheid en voeding vande kinderen.

Basisnoden

Sinds de eerste publicatie van het rapport in 2000 hebben 28 bij de laatste tien van het klassement gestaan. Daarvan zijn er maar vier die recent niet het toneel waren van een gewapend conflict. Achttien landen worden regelmatig getroffen door natuurrampen.

"Het onvermogen om te beantwoorden aan basisnoden is zowel oorzaak en gevolg van conflicten in landen zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Somalië en Soedan. De armste gezinnen, in hoofdzaak vrouwen en hun kinderen, worden in regel meer getroffen door rampen, zowel veroorzaakt door de natuur of veroorzaakt door de mens", aldus de organisatie.

Finland nummer één

In het klassement van 2014 bezetten Afrikaanse landen - zoals de voorgaande jaren - de tien laatste plaatsen. De stand wordt aangevoerd door Finland voor Noorwegen, Zweden, IJsland, Nederland, Denemarken, Spanje, Duitsland, Australië en België. Frankrijk is twintigste, de Verenigde Staten bezetten de 31ste plaats.

Somalië, een land verwoest door de burgeroorlog sinds 1991, sluit de rij, achter de Democratische Republiek Congo (laatste in 2013), Niger en Mali. (Belga/TV)

Onze partners