Snowden wil Brazilië helpen in ruil voor asiel

17/12/13 om 23:01 - Bijgewerkt om 23:01

De gevluchte NSA-klokkenluider Edward Snowden wil in Brazilië getuigen over het afluisterwerk van zijn voormalige werkgever. In ruil moet dat land hem permanent asiel geven.

Snowden wil Brazilië helpen in ruil voor asiel

Betogers in Berlijn willen dat NSA-klokkenluider Edward Snowden asiel krijgt in Duitsland. © REUTERS

Snowden, de Man van het jaar van Knack, doet dat aanbod in een 'open brief aan het Braziliaanse volk'. Snowden zegt daarin dat hij het Braziliaanse parlement wil helpen om 'vermoedelijke misdaden tegen Braziliaanse burgers' te onderzoeken.

"Ik ben bereid om mee te helpen waar dat toepasselijk en wettelijk is", schrijft Snowden. "Spijtig genoeg heeft de Amerikaanse regering hard gewerkt om mijn mogelijkheden om dat te doen in te perken. Ze zijn zelfs zo ver gegaan dat ze het vliegtuig van Evo Morales (de president van Bolivia; red.) hebben gedwongen om te landen om te vermijden dat ik naar Latijns-Amerika zou reizen."

Permanent asiel

Bijgevolg wil Snowden asiel in Brazilië. Momenteel bevindt hij zich in Rusland, waar hij een jaar lang asiel gekregen heeft. "Tot een land mij permanent politiek asiel geeft, zal de Amerikaanse regering mij het spreken onmogelijk blijven maken."

Brazilië is een van de landen waarvan de leiders bespioneerd werden door de NSA. President Dilma Roussef zegde eerder dit jaar een bezoek aan het Witte Huis af nadat bleek dat de Amerikaanse elektronische inlichtingendienst haar gsm aftapte. Onder de leiders die van die praktijk het slachtoffer werden, bevond zich ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Europees parlement nodigt Snowden uit

Braziliaanse parlementsleden overwegen naar Rusland te reizen om Snowdens getuigenis op te tekenen. Vorige week nodigde ook het Europees parlement Snowden uit om over het NSA-afluisterprogramma te getuigen. Mogelijk gebeurt dat in januari, wellicht per videoverbinding.

Deze week verklaarde een rechter in Washington dat het NSA-programma wellicht tegen de Amerikaanse grondwet indruist. Een voorstel van een hoge NSA-functionaris om Snowden amnestie te geven als hij de rest van zijn dossier weer inlevert bij de Amerikaanse regering, werd weggewuifd door het Witte Huis.

Onze partners