Snowden aan boord? Vliegtuig president Bolivië mag niet over Frankrijk en Portugal

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Frankrijk en Portugal hebben hun luchtruim gesloten voor het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales. Vermoed werd dat NSA-klokkenluider Edward Snowden meevloog.

Morales was op weg naar huis na een bezoek aan Rusland. Edward Snowden, de man die het afluisterschandaal rond de Amerikaanse inlichtingendiensten aan het licht bracht, houdt zich daar al dagen schuil op de luchthaven van Moskou.

Onrecht

Nadat Frankrijk en Portugal Morales’ toestel de toegang tot hun luchtruim ontzegden, moest het presidentiële vliegtuig uitwijken naar Wenen (Oostenrijk). Bolivië is één van de meer dan twintig landen waar Snowden asiel aanvroeg. De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken, David Choquehuanca, geciteerd door The New York Times, ontkende echter dat de klokkenluider aan boord was.

“We weten niet we achter deze leugen zit. Wij veroordelen tegenover de internationale gemeenschap het onrecht dat geschied is met het vliegtuig van president Evo Morales.”

Venezuela

Ook Nicolas Maduro, de president van Venezuela, een ander land waar Snowden heen wil, was in Rusland. Maduro zegt dat Venezuela nog geen asielaanvraag ontvangen heeft van Snowden en dat hij hem niet met zijn vliegtuig mee naar Zuid-Amerika zou nemen.

Maduro had wel positieve dingen te zeggen over de 29-jarige ex-NSA-medewerker Snowden. Die verdient bescherming, stelde hij. “Hij heeft niemand vermoord en hij heeft nergens en bom gelegd. Hij heeft alleen een grote waarheid aan het licht gebracht om oorlogen te voorkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content