Sjiitische milities viseren soennieten in Irak: 73 doden

22/08/14 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:17

Een sjiitische militie heeft het vuur geopend in een Iraakse moskee waar soennitische moslims samenkwamen. Daarbij kwamen minstens 70 mensen om het leven. Het land is in de greep van sektarische spanningen nu de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) er in opmars is.

Sjiitische milities viseren soennieten in Irak: 73 doden

Een speciale politiemacht in Irak. © Reuters

Minstens 70 mensen werden vermoord in een Iraakse moskee in de oostelijke provincie Diyala. Een sjiitische militie opende het vuur op soennitische moslims die er bijeengekomen waren. Dat heeft een bron bij de Iraakse veiligheidsdiensten aan persagentschap Reuters gemeld.

Volgens diezelfde bron werden meer dan 30 lichamen naar het ziekenhuis in de stad Baquba in de provincie Diyala gebracht. Getuigen zeiden dat het dodental hoger ligt, maar die beweringen kon het persagentschap niet natrekken. Ziekenhuisfunctionarissen meldden dat het dodental is opgelopen tot 73, zo schrijft Belga.

Politie leverde 'hit-list' aan sjiitische milities

Het oplaaiende sektarische geweld kan de taak van de Iraakse premier - de gematigde sjiiet Haider al-Abadi - om een regering te vormen, bemoeilijken. Al-Abadi doet pogingen om de Iraakse bevolking te verenigen tegen de oprukkende Islamitische Staat (IS), de soennitische militanten die grote delen van het land hebben veroverd.

Politie in Diyala meldde aan Reuters dat ze namen hadden opgegeven aan de sjiitische milities, zodat die vermoedelijke leden van de IS konden opsporen en executeren.

In Baquba, de belangrijkste stad van de provincie, hebben de sjiitische door Iran opgeleide milities veel macht en kunnen zij er straffeloos handelen.

In het verleden hebben aanvallen op moskeeën dodelijke reeksen van wraakacties ontketend in het turbulente land. Ondertussen is Irak weer in de greep van geweld van hetzelfde niveau als in 2006-2007, een piekmoment in de sektarische burgeroorlog.

Sjiitische milities executeerden in juli al vijftien soennitische moslims, waarop ze de slachtoffers aan elektriciteitspalen ophingen op een markt in Baquba. Zo lieten agenten aan Reuters weten.

Onze partners