Seksuele slavernij als terreurwapen: ontvoerd in Irak, verkocht in Syrië

Jezidi-vrouw © BELGAIMAGE

Verkrachting, seksuele slavernij en gedwongen huwelijken: het zijn middelen die in 2014 massaal werden ingezet binnen een ’terreurtactiek’, zo melden de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft een rapport over seksueel geweld in conflicten gepubliceerd. Volgens hem werd 2014 getekend door ‘schrijnende berichten over verkrachting, seksuele slavernij en gedwongen huwelijken’. Methodes toegepast door extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten en Boko Haram in Nigeria, alsook door aan al-Qaeda gelieerde bewegingen. En dat niet langer als oorlogswapen, maar als terreurtactiek.

‘Strategisch’

‘De samenloop van crisissen gekenmerkt door gewelddadig extremisme heeft een schokkende trend onthuld waarbij seksueel geweld door radicale bewegingen wordt aangewend als terreurtechniek’, verklaart Ban in het rapport.

Seksuele aanvallen in Irak, Syrië en Nigeria zijn luidens het rapport ‘integraal gelinkt aan strategische doelen, ideologie en financiering van extremistische groepen’. De Secretaris-Generaal uit dan ook zijn bezorgdheid over het aangewende geweld, ook in landen als Somalië, Mali, Libië, Jemen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ivoorkust, Congo en Zuid-Soedan.

In totaal komen negentien landen aan bod met daarin 45 groepen die zich schuldig maken aan verkrachting, seksuele slavernij, gedwongen prostitutie of gedwongen zwangerschap, met als slachtoffers voornamelijk meisjes en vrouwen maar ook jongens en mannen.

‘Meest alarmerende gebeurtenis’

Het rapport werd een dag voor de verjaring van de ontvoering in Chibok gepubliceerd. Op 14 april 2014 werden 276 schoolmeisjes in het noorden van Nigeria door Boko Haram ontvoerd. De actie wordt door de VN bestempeld als ‘een van de meest alarmerende gebeurtenissen van 2014’.

Bovendien wordt de terreurbeweging door de Verenigde Naties in het rapport ‘verdacht van systematische verkrachting’. Boko Haram zou ontvoerde vrouwen en meisjes vaak tot huwelijken dwingen. ‘Als zij weigeren te huwen of binnen het huwelijk niet toegeven aan seksueel contact, krijgen zij met geweld en doodsbedreigingen te maken’, klinkt het.

‘Gedwongen huwelijken, slavernij en de verkoop van ontvoerde vrouwen en meisjes staan centraal in de modus operandi en ideologie van Boko Haram’, gaat het rapport door. Maar niet enkel in Nigeria is er sprake van seksslavernij: zo worden cijfers aangehaald waaruit blijkt, dat zo’n 1.500 burgers de afgelopen maanden in Irak tot seksuele slavernij gedwongen zijn.

Seksslaven

In Syrië zou er een ‘belangrijke toename’ zijn in het aantal gevallen van seksueel geweld. In Irak ontvoerde personen worden volgens het VN-rapport in Syrië verkocht op markten in door IS gecontroleerd gebied. Een voorbeeld dat wordt uitgelicht, is dat van de ontvoering van honderden Jezidi-vrouwen en -meisjes in Irak. Zij werden achteraf als seksslavinnen verkocht op de Syrische markt.

Ook zouden er steeds meer seksuele geweldplegingen door terreurbewegingen – voornamelijk door IS – worden aangegeven. Die groepering ‘gebruikt seksueel geweld om terreur te verspreiden, etnische en religieuze minderheden te vervolgen en gemeenschappen te onderdrukken die hun ideologie verwerpen’, aldus de VN.

Tot slot liet Ban Ki-moon verstaan, dat pogingen om IS in het Midden-Oosten, Boko Haram in Nigeria, al-Shabaab in Somalië, Ansar Dine in Mali en aan al-Qaeda gelinkte groeperingen in andere regio’s ’te degraderen of vernietigen’, ‘een essentieel deel uitmaken van de strijd tegen seksueel geweld in conflicten’. (AP/AFP/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content