Schietpartij Istanbul: schutter vuurde 180 kogels af

© Reuters

De dader van de aanslag in Istanbul, die nog steeds voortvluchtig is, schoot zes magazijnen van zijn automatisch wapen leeg. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De schutter die zondagochtend in een nachtclub in Istanbul het vuur opende en 39 mensen doodde, heeft 180 kogels afgevuurd. Dat meldt het dagblad Hürriyet maandag. De dader, die nog steeds voortvluchtig is, schoot zes magazijnen van zijn automatisch wapen leeg.

Militaire opleiding

Volgens een wapenexpert, die door Hürriyet geciteerd wordt, heeft het er alle schijn van dat de dader een militaire opleiding genoten heeft. Ooggetuigen vertelden dat hij mensen die op de grond lagen, in het hoofd schoot en dat hij zijn wapen reinigde na de afslachting. In de paniek die ontstaan was na de schietpartij, kon de dader de club ongemerkt verlaten en met een taxi wegrijden.

Politie en inlichtingendiensten blijven ondertussen zoeken naar de man. Volgens Turkse media zijn ondertussen wel acht verdachten opgepakt. Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist. In een mededeling die maandag is verspreid, meldt de terreurgroep dat “een soldaat van het kalifaat” verantwoordelijk is voor de aanslag.

“In voortzetting van de gezegende operaties die Islamitische Staat uitvoert tegen de beschermer van het kruis, Turkije, heeft een heroïsche soldaat van het kalifaat toegeslagen in een van de bekendste nachtclubs waar christenen hun afvallige feestdag vieren”, luidt het in de boodschap die door IS zelf op het internet werd verspreid.

De Koerdische verzetsbeweging PKK, die door de Turkse regering als terreurorganisatie wordt beschouwd, liet zondagnacht al weten dat ze niet achter de aanslag zitten. ‘We zouden nooit burgers viseren’, aldus woordvoerder Murat Karayilan.

Dat voedde de speculatie dat de ‘lone wolf’ banden heeft met terreurorganisatie IS. Ook de Turkse overheid leek dit weekend al uit te gaan van die piste. Turkije is één van de landen die tegen IS strijdt in Syrië.

Schutter was niet als kerstman verkleed, zegt Turkse premier

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim was de schutter niet verkleed als kerstman. Eerdere verklaringen daarover kloppen niet, zei hij zondag.

“We weten dat er een gewapende terrorist was”, zegt hij. De overheid zoekt non-stop naar de identiteit van de dader en er zal een insense klopjacht volgen, aldus de premier. Mogelijk heeft de aanvaller zijn wapen in de club achtergelaten en kon hij ontsnappen door zich onder de vluchtende menigte te mengen. Alle mogelijkheden worden onderzocht, zei de eerste minister nog. “Terreur kan ons niet intimideren, het kan onze broederlijkheid, hechtheid of eenheid niet kapotmaken”.

‘Geheime dienst op de hoogte’

De krant Hurriyet had een interview met de eigenaar van de nachtclub waar de feiten plaatsvonden. Hij laat verstaan dat de inlichtingendiensten op de hoogte waren dat de kans bestond dat er een aanslag zou gepleegd worden, en dat er de afgelopen weken extra maatregelen genomen werden die dat moesten voorkomen.

In Turkije werden in 2016 verschillende aanslagen gepleegd, onder meer door Islamitische Staat (IS) als door Koerdische rebellen. Daarbij kwamen meer dan 180 mensen om het leven.

Partner Content