Schandaal in Rotherham: zeker 1.400 kinderen seksueel misbruikt tussen 1997 en 2013

26/08/14 om 21:49 - Bijgewerkt om 21:49

In Engeland komt een groot schandaal rond kindermisbruik aan het licht. In het district Rotherham zijn tussen 1997 en 2013 zeker 1.400 kinderen het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Opvallend: verschillende gezagsdragers zouden bang zijn geweest om de daders te beschrijven als Aziatische mannen uit angst om als racisten te worden aanzien.

Schandaal in Rotherham: zeker 1.400 kinderen seksueel misbruikt tussen 1997 en 2013

© istockphoto.com

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het bestuur van Rotherham. Het rapport, geschreven door professor Alexis Jay, is vandaag openbaar gemaakt.

Schokkend

Het rapport maakt melding van kinderen van amper elf jaar die door meerdere daders zijn verkracht, ontvoerd, naar andere Engelse steden gesmokkeld, geslagen en geïntimideerd. Het zijn overigens niet enkel meisjes die het slachtoffer werden van deze praktijken.

'Niemand kent de echte omvang van het kindermisbruik in Rotherham doorheen de jaren,' schrijft Jay. 'Onze terughoudende schatting is dat circa 1.400 kinderen slachtoffer werden tijdens de onderzochte periode tussen 1997 en 2003.'

Het is volgens Jay moeilijk om het 'schokkende karakter van het misbruik te beschrijven'. Volgens haar werden kinderen bedreigd met vuurwapens en gedwongen om getuige te zijn van brutale verkrachtingen. Als ze zouden spreken, zouden zij de volgende zijn.

Flagrante fouten

Jay heeft het over 'flagrante' collectieve fouten bij het bestuur, die het probleem heeft geminimaliseerd, en bij de politie van South Yorkshire, die er geen prioriteit aan gaf. De politie 'bekeek vele slachtoffers met minachting', zo verklaarde ze volgens de BBC.

Roger Stone, die sinds 2003 aan het hoofd van het bestuur stond, treedt met onmiddellijke ingang af. 'Het is niet meer dan normaal dat ik hier de verantwoordelijkheid voor neem.'

Aziatisch

In 2010 werd in Rotherham nog een vijfkoppige bende Pakistaanse kinderverkrachters tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Toen was evenwel sprake van een veel lager aantal slachtoffers.

Nog volgens het rapport beschreven de meeste slachtoffers hun daders als 'Aziatisch'. Het onderzoek werd echter gehinderd omdat bij verschillende gezagsdragers sprake was van 'nervositeit om de etnische afkomst van de daders te identificeren, uit angst om voor racistisch te worden aanzien', zo luidt het nog in het rapport.

Lees meer over:

Onze partners