Saudi-Arabië 'wil deelnemen aan grondoffensief in Syrië'

04/02/16 om 22:26 - Bijgewerkt om 22:25

Saudi-Arabië is bereid om deel te nemen aan grondoperaties in Syrië als de door de VS geleide internationale anti-jihadistische coalitie daartoe zou beslissen.

Saudi-Arabië 'wil deelnemen aan grondoffensief in Syrië'

Een Saudische officier (rechts) komt in Jemen vaststellen hoeveel terrein op de Houthi's is buitgemaakt © REUTERS

Dat heeft het private Saudische televisiestation al-Arabija gemeld op gezag van generaal Ahmmed al-Assiri, een adviseur van het Saudische ministerie van Defensie.

"Als er een wil is van de coalitie om een grondoperatie te lanceren, dan zullen wij daar op een positieve manier aan deelnemen", zei de generaal.

Saudi-Arabië maakt sinds 2014 deel uit van de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De coalitie omvat een zestigtal leden en voert luchtraids uit op bolwerken van IS in Irak en Syrië.

Jemen

Al-Assiri is woordvoerder van een andere coalitie. Die is door Saudi-Arabië zelf geleid en helpt de Jemenitische regering de sjiitische Houthi-rebellen en hun bondgenoten te bestrijden. Die rebellen krijgen steun van Iran, dat één van de belangrijkste bondgenoten is van de Syrische president Bashar al-Assad, die voor de Saudische regering dan weer de absolute boeman is.

De VS heeft nog niet officieel gereageerd op het bericht van al-Arabija. In de VS is nogal wat ergernis over de huidige Saudische bijdrage aan de anti-IS-coalitie, die op een laag pitje staat sinds de Saudi's hun energie, hun grondtroepen en hun luchtaanvallen richten op Jemen.

(Belga/RR)

Onze partners