Saoedische geestelijke vervloekt vrouwen die alleen naar de dokter gaan

13/02/14 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

Onlangs overleed een studente na een hartfalen nadat een ambulancier haar niet kon helpen, omdat er geen voogd aanwezig was.

Saoedische geestelijke vervloekt vrouwen die alleen naar de dokter gaan

© Reuters

Een lid van de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië heeft in een krant een fatwa verdedigd die vrouwen verbiedt om een dokter te raadplegen zonder aanwezigheid van een voogd. Hij dat doet na het recente overlijden van een studente na een hartfalen op haar faculteit in de hoofdstad Riyad. Toen mocht een ambulancier haar niet helpen, omdat er geen voogd aanwezig was.

"Vrouwen geven blijk van onverschilligheid wanneer ze dokters consulteren zonder de aanwezigheid van een Mahram (een wettelijke voogd), en dat is verboden door de religie", zei sjeik Qays al-Moubarak, lid van de Raad van de Oelema's in Saoedi-Arabië, in de krant Al-Hayat.

Lichaamsdelen laten zien

"Een doktersbezoek zou ertoe kunnen leiden dat een vrouw haar lichaamsdelen laat zien aan de dokter. Dat is niet toegelaten, behalve in noodgevallen."

In 2002 kwamen vijftien jonge meisjes om in brand in hun school in Mekka. De politie had toen hun evacuatie verboden omdat ze niet volgens de vestimentaire code van de islam gekleed waren.

Saoedi-Arabië is een ultraconservatief koninkrijk waar de islam zeer strikt toepast wordt. Vrouwen mogen er niet werken, reizen of trouwen zonder toestemming van een voogd. Het is het enige land waar vrouwen niet mogen autorijden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners