Sahellanden roepen VN op tot tussenkomst in Libië

19/12/14 om 19:53 - Bijgewerkt om 19:53

Tsjaad, Mali, Niger, Mauritanië en Burkina Faso roepen de Verenigde Naties op om tussen te komen in Libië. Het land is sinds de val van Moammar Kadhafi in chaos gestort en wordt momenteel geleid door twee regeringen en parlementen.

Sahellanden roepen VN op tot tussenkomst in Libië

© Reuters

Tsjaad, Mali, Niger, Mauritanië en Burkina Faso roepen de Verenigde Naties op om een internationale troepenmacht op te richten om in Libië "de gewapende troepen te neutraliseren". Dat werd na een top vrijdag in Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië, bekendgemaakt.

Twee regeringen

De landen, de "Groep van de Vijf van de Sahel", loven de geleverde inspanningen door de buurlanden van Libië en de VN, maar vragen de VN-Veiligheidsraad om, in overeenstemming met de Afrikaanse Unie, "een internationale troepenmacht op te richten om de gewapende groepen te neutraliseren, bij te dragen tot de nationale verzoening en stabiele democratische instellingen op poten te zetten", zo luidt een persbericht van de groep.

Libië is sinds de val van kolonel Moammar Kadhafi na acht maanden conflict in 2011 in chaos gestort. Overgeleverd aan milities, wordt het land geleid door twee parlementen en twee regeringen: een dicht bij de islamistische milities en de andere erkend door de internationale gemeenschap. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners