Russische oppositieleider doodgeschoten

Politie op de plaats van de moord © Belga

Boris Nemtsov, een van de leiders van de Russische oppositie, is in Moskou doodgeschoten. Hij werd in de rug geschoten. De politie, die het nieuws bevestigt, gaat uit van een huurmoord.

Volgens de BBC, die bronnen bij de politie citeert, werd Nemtsov (55) door vier kogels in de rug getroffen, nadat vanuit een witte auto het vuur op hem werd geopend. De Russische nieuwssite Meduza geeft een iets andere lezing. “Enkele mensen stapten uit en schoten hem neer”.

Op het moment van de aanslag stak Nemtsov, die in gezelschap was van een vrouw, een brug over, met uitzicht op het Kremlin, in hartje Moskou. Over de identiteit van de schutter(s) is niets bekend.

Boris Nemtsov
Boris Nemtsov© REUTERS

Nemtsov stierf een dag voor hij op 1 maart aan een optocht tegen de oorlog in Oekraïne zou deelnemen. Dat zou de eerste grote oppositiebetoging van het jaar worden.

Nemtsov was vicepremier ten tijde van president Boris Jeltsin. Hij was de drijvende kracht achter een aantal economische hervormingen. Hij werd ook gouverneur van de stad Nizhny Novgorod. Hij werd genoemd bij de mogelijke opvolgers van Jeltsin.

‘Provocatie’

Onder de echte opvolger van Jeltsin, Poetin, viel hij in ongenade en wierp hij zich op als een van de belangrijkste en meest charismatische figuren van de oppositie. Met name in een campagne tegen wat hij de “Russische oorlog in Oekraïne” noemde was hij heel actief.

Nemtsov had herhaaldelijk gezegd dat hij een aanslag tegen zijn leven vreesde. Begin februari zei het nog in een gesprek met de website Sobesednik: “Ik ben bang dat Poetin me zal doden. Ik geloof dat hij degene was die de oorlog in Oekraïne op gang bracht. Ik kan geen grotere hekel aan hem hebben”.

De president zelf, Vladimir Poetin, veroordeelt volgens zijn woordvoerder de aanslag en heeft een onderzoek bevolen. “De brutale moord”, aldus woordvoerder Dmitri Peskov, “vertoont tekenen van een huurmoord en lijkt sterk op een provocatie”.

‘Prijs van de vrijheid’

Andere oppositieleiders kwamen naar de brug. Oud-premier Mikhaïl Kassionov noemde de moord “de prijs die Boris betaald heeft voor zijn jaren van strijd om van Rusland een vrij en democratisch land te maken. Dat in de 21ste eeuw een oppositieleider aan de muren van het Kremlin gedood wordt – dat kun je je niet voorstellen”. De protestmars waaraan Nemtsov zondag zou deelnemen, is afgelast en wordt vervangen door een herdenkingsmars voor hem.

De vroegere president van Georgië, Micheil Saakasjvili, zei aan nieuwszender CNN dat Nemtsov aan een rapport werkte over de Russiche betrokkenheid in het conflict met Oekraïne. “Hij wou aan het Russische publiek vertellen wat er aan de gang is in Oekraïne.” Saakasjvili, die vorige week nog een ontmoeting met Nemtsov, zei nog dat hij niet verrast was door de moord. ” Ik ben verrast dat hij niet eerder vermoord is”.

De Oekraïense president Porosjenko noemde Nemtsov op Facebook “een brug tussen Rusland en Oekraïne, en die brug werd verwoest door de kogels van een moordenaar. Dat is geen toeval, denk ik.”

Ook uit de rest van Europa kwamen talloze veroordelingen, onder meer van Thorbjorn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa en van Guy Verhofstadt, Europarlementslid voor Open VLD en leider van de liberale fractie in het Europarlement, die een onafhankelijk onderzoek eiste en “geen Poetin-onderzoek”. De Amerikaanse president Obama veroordeelde de “brutale moord” van “een onvermoeibare verdediger” van zijn land en landgenoten. Ook hij vroeg “een snel, onpartijdig en doorzichtig onderzoek. Ik bewonderde Nemtsovs toewijding aan de strijd tegen de corruptie in Rusland en ik apprecieerde zijn bereidheid om zijn eerlijke visie met mij te delen toen we elkaar in Moskou ontmoetten in 2009.”

De enige reactie die aansloot bij die van Poetin kwam van Ivan Melnikov, leider van de Russische communistische partij. Hij noemde de moord “een bloedige provocatie, bedoeld om de anti-Russische hysterie in het buitenland opnieuw aan te wakkeren”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content