Rusland verbiedt Scientology-kerk in Moskou wegens 'ongeldige religie'

24/11/15 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:32

Rusland heeft alle activiteiten van de Scientology-kerk in Moskou verboden omdat de organisatie geregistreerd staat als handelsmerk. Dat is volgens de rechter voldoende bewijs dat het 'geen echte religie' is.

Rusland verbiedt Scientology-kerk in Moskou wegens 'ongeldige religie'

De 'moederkerk' in Los Angeles © REUTERS

Dat meldt The Independent.

Het Russische ministerie van Justitie bracht de zaak maandag voor. Volgens het Russische persagentschap TASS wilden enkele overheidsfunctionarissen de kerk volledig sluiten nadat de organisatie had geprobeerd om de Scientology-afdeling in Moskou te registreren als handelsmerk, wat in strijd is met de federale wetten op de vrijheid van godsdienst en 'bewijs dat Scientology geen echte religie is'.

De rechter oordeelde dat de organisatie binnen de zes maanden een commissie moet opstellen die de verplichte sluiting en ontbinding van de kerk moet regelen. De advocaten van de tegenpartij verklaarden dat de organisatie geen regels heeft overtreden en dat het ministerie van Justitie geen geldige reden heeft om de sluiting van de kerk te eisen. Verder beweren enkele vertegenwoordigers dat dit zelfs in strijd is met de rechten van tienduizende gelovigen.

De Scientology-kerk in Moskou werd voor het eerst geregistreerd in 1994. In 2011 bouwde de organisatie een nieuw en extravagant hoofdkwartier, op slechts anderhalve kilometer van het Rode Plein, een van de topattracties in Moskou.

Proces in België

Ook in België ligt Scientology onder vuur. Na achttien jaar begon in oktober het proces tegen de organisatie naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek in 1997 na klachten van ex-leden van Scientology. De beklaagden worden beschuldigd van afpersing, oplichting en onwettige uitoefening van de geneeskunde. De uitspraak volgt eind november, en is mogelijk de eerste keer dat Scientology zal veroordeeld worden als criminele organisatie. (MVM)

Onze partners