Rusland stelt veto tegen VN-resolutie over Srebrenica: ‘Een veto tegen bewezen feiten’

© ImageGlobe

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad zijn vetorecht gebruikt tegen een resolutie die het bloedbad van Srebrenica in 1995 als volkerenmoord omschrijft. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk reageren verontwaardigd: ‘Dit is een veto tegen bewezen feiten’.

De stemming was met een dag uitgesteld zodat de VS en het VK, die de resolutie opstelden, Rusland konden proberen te overtuigen om ze niet te verhinderen. Rusland stemde als enige lid van de VN-Veiligheidsraad tegen. Vier andere landen – China, Angola, Nigeria en Venezuela – onthielden zich, de tien andere leden stemden voor.

Rusland kan als een van de vijf vetomachten – de anderen zijn de VS, China, Frankrijk en het VK – met een afwijzing elke VN-resolutie tegenhouden.

Servië

Vitali Tsjoerkin
Vitali Tsjoerkin© Belga Image

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin noemde het document onevenwichtig, destructief en partijdig. ‘Dit document helpt de verzoening niet’.

Rusland is een trouwe bondgenoot van Servië, dat tegen de tekst is. Servië heeft geen zetel in de VN-Veiligheidsraad en had aan Rusland gevraagd om de resolutie te verhinderen.

President Tomislav Nikolic sprak volgens AFP van ‘een grote dag’ voor zijn land.

8.000 doden

In juli 1995 – 20 jaar geleden dus – vermoordden Bosnisch-Servische troepen rond de 8.000 (jonge-)mannen in de Bosnische moslimenclave Srebrenica. VN-blauwhelmen uit Nederland gaven de stad zonder strijd over aan de aanvallers onder generaal Ratko Mladic.

Toenmalig Nederlands minister van Defensie Joris Voorhoeve zei recent nog dat de Nederlandse militairen geen luchtsteun kregen als gevolg van een geheime afspraak tussen de Fransen, de Britten en de Amerikanen.

Ratko Mladic
Ratko Mladic© Reuters

In de VN-resolutie stond volgens de BBC dat de aanvaarding van het bloedbad als genocide een voorwaarde voor verzoening is.

Washington en Londen reageren verontwaardigd op het Russische veto. ‘We hebben alles gedaan om Rusland tegemoet te komen’, zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power. ‘We hebben de schuldige zelfs niet genoemd. Maar Rusland is niet bereid tot compromissen. Dit is een veto tegen de feiten, die door honderdduizenden documenten, foto’s en forensische bewijzen gestaafd worden. Denkt Rusland misschien dat de ontkenning van de Holocaust de verzoening zou helpen?’

‘De handelswijze van Rusland besmeurt de nagedachtenis van allen die tijdens de volkerenmoord zijn gestorven,’ zei de Britse VN-ambassadeur Peter Wilson. ‘Moskou is de families van de 8.000 slachtoffers uitleg verschuldigd.’ (Belga/KVDA)

Meer

Knack bracht in zijn nummer van 1 juli een interview met Voorhoeve. Lees als abonnee online of neem een abonnement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content