Rohingya-vluchtelingen in beeld: Duwen en trekken voor kostbare druppel regen

05/06/15 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:37

In een tijdelijk vluchtelingenkamp in het noorden van Myanmar proberen migranten regenwater op te vangen. De mannen dobberden dagen rond op zee vooraleer ze van Myanmar de toestemming kregen om aan land te gaan.

'De mannen duwden en wrongen zich in allerlei bochten om toch maar een druppel regen te kunnen verzamelen in hun flesje', vertelt Reuters fotografe Soe Zeya Tun. 'Deze mensen leven al maanden zonder voldoende water.'

Duizenden Rohingya-moslims proberen, vooral per boot, hun boeddhistisch thuisland Myanmar te ontvluchten. De Rohingya worden in het land niet erkend als bevolkingsgroep en zijn vaak slachtoffer van agressie en geweld. Maar eens in handen van mensensmokkelaars zijn de vluchtelingen niet beter af. Zo worden ze in kampen opgesloten zonder voldoende eten en drinken of worden op volle zee achtergelaten.

De afgelopen weken bereikten meer dan 3.500 migranten Indonesië, Thailand en Maleisië. Al gebeurde dat niet zonder slag of stoot. De landen wilden de vluchtelingen niet en duwden de boten is enkele gevallen zelfs terug op zee.

Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in Myanmar. (AVE)

Onze partners