Reynders weerlegt kritiek VS: 'België blijft bijdrage leveren binnen NAVO'

02/12/14 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:46

'Ondanks de extra besparingen zal België wel een bijdrage blijven leveren binnen de NAVO', reageert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op het ongenoegen van Amerikaans Buitenlandminister John Kerry.

Reynders weerlegt kritiek VS: 'België blijft bijdrage leveren binnen NAVO'

Didier Reynders © Image Globe

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verzekert dat ons land volgend jaar zijn bijdrage zal leveren aan de maatregelen die de Oost-Europese lidstaten moeten geruststellen over het NAVO-verhaal tegen de Russische expansiedrift. En ook aan de toekomstige operatie in Afghanistan zal België deelnemen, zo reageerde hij onrechtstreeks op de Amerikaanse kritiek op de krimpende defensiebudgetten.

Tijdens de laatste NAVO-top in september spraken de staats- en regeringsleiders nog af om 'de dalende tendens in de defensiebudgetten' te keren en 'de uitgaven in reële termen te verhogen naarmate het bbp zou stijgen'. Het NAVO-doel blijft om op termijn 2 procent van het bbp aan defensie te besteden.

John Kerry uitte ongenoegen

Niettemin krimpen opnieuw verschillende Europese defensiebudgetten. Iets waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn ongenoegen over uitte. Landen bij naam noemen deed hij niet, maar ook het Belgisch leger staat de komende jaren opnieuw voor forse besparingen. De komende vijf jaar gaat het om ruim 1,5 miljard euro, wat het aandeel van de budgetten dreigt te doen terugvallen van 0,66 tot nog 0,5 procent van het bbp.

Ondanks de extra besparingen zal België wel een bijdrage blijven leveren binnen de NAVO, aldus Reynders. 'België neemt in 2015 deel aan de drie luiken - ter land, ter zee en in de lucht', verzekerde hij in de marge van een ministerieel treffen in Brussel. 'De beslissing is zeer duidelijk. We zijn van plan om hiermee door te gaan en dat is ook bij Defensie zeer duidelijk.'

F-16's

Bovendien bestrijden de Belgische straaljagers mee de terreurgroep IS bestrijden in Irak, zo bracht Reynders in herinnering. En defensieminister Steven Vandeput (N-VA) legt volgende week zijn lijst met operaties voor 2015 aan de ministerraad voor. Verwacht wordt dat het gaat om een beperkte Belgische bijdrage aan de nieuwe NAVO-missie in Afghanistan.

Tot slot onderstreepte Reynders nog de wil van de regering-Michel om een reeks grote investeringen vast te leggen, waaronder de vervanging van de F-16's en de multifunctionele fregatten van de marine. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners