Republikeinen vinden Obama grotere bedreiging voor Amerika dan Poetin (of Assad)

30/03/15 om 18:56 - Bijgewerkt om 18:56

Uit een poll blijkt dat de Republikeinen de Amerikaanse president Barack Obama als een grotere bedreiging zien dan Vladimir Poetin. De islam vinden ze gevaarlijker dan de klimaatverandering.

Republikeinen vinden Obama grotere bedreiging voor Amerika dan Poetin (of Assad)

Vladimir Poetin en Barack Obama © Reuters

De Republikeinen zijn meer bezorgd over het 'dreigend gevaar' van de Amerikaanse president Barack Obama (Democraat) voor hun land, dan dat van Russisch president Vladimir Poetin. Ook Bashar Al-Assad, de Syrische dictator, zien ze als minder bedreigend. Dat blijkt uit een poll van Reuters/Ipsos, waarover Politico bericht.

Ayatollah Ali Khamenei, de 'geestelijke leider van Iran'

Ayatollah Ali Khamenei, de 'geestelijke leider van Iran' © Reuters

34 procent van de ondervraagde Republikeinen zien Obama als een dreigend gevaar voor het land. Daartegenover noemen 25 en 23 procent Poetin en Assad als bedreigend voor Amerika. Ongeveer evenveel respondenten vond dat de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Khamenei even gevaarlijk was als Obama.

Hetzelfde geldt voor de Democraten als partij volgens 27 procent van de Republikeinen.

Daartegenover vond 'slechts' 12 procent van de bevraagde Democraten dat de Republikeinse voorzitter van het Amerikaans parlement, John Boehner, gevaarlijk is voor het land. Minder dan Poetin en Assad, maar meer dan de Cubaanse president Raul Castro en zijn Chinese evenknie Xi Jinping.

Delen

De meest gevaarlijke staten voor Amerika waren volgens de respondenten: Noord-Korea, Iran, Syrië en Rusland

De poll bracht ook grote verschillen aan in het klimaatdebat, weet Politico. 33 procent van de Democraten vinden klimaatverandering en de opwarming van de aarde een bedreiging - bijna dubbel zoveel als Democraten die hetzelfde vinden van de islam. Bij de Republikeinen dan weer zei 38 procent dat de islam bedreigend is en 12 procent dat de klimaatverandering dat is.

De meest gevaarlijke staten voor Amerika waren volgens de respondenten, in deze volgorde: Noord-Korea, Iran, Syrië en Rusland. Islamitische Staat en Al-Qaeda blijven echter de grootste bedreiging, aldus nog de bevraagden.

Onze partners