Rechts en extreem-rechts winnen gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk

Anne Hidalgo © BELGAIMAGE

In Frankrijk heeft premier Jean-Marc Ayrault toegegeven dat het verlies van de socialisten van president Hollande bij de gemeenteraadsverkiezingen een mislukking betekent voor de regering. Parijs krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester.

De Franse Parti Socialiste (PS) heeft bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen zware verliezen geleden. Rechts en extreemrechts winnen dan weer fors. De Front National van Marine Le Pen verklaarde “de beste score in heel zijn geschiedenis” te hebben behaald.

Extreemrechts heeft het gehaald in 13 steden met meer dan 9.000 inwoners. Elf daarvan zijn voor het Front National. Dat blijkt uit resultaten die minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft bekendgemaakt.

In de eerste ronde van de verkiezingen vorige week veroverde het FN al de burgemeestersjerp in Hénin-Beaumont, in het noorden van Frankrijk. Zondag kwamen daar nog tien plaatsen bij, waaronder de Zuid-Franse steden Fréjus en Bézier.

Links heeft dan weer 155 steden van meer dan 9.000 inwoners verloren, zo blijkt ook uit de cijfers. Een aantal daarvan zijn bijzonder symbolisch. Zo verliezen de socialisten onder meer Limoges, dat ze al sinds 1912 in handen hadden. Ook Toulouse, de vierde stad van Frankrijk, is links kwijt.

Lage opkomst

Net als bij de eerste ronde van de verkiezingen vorige week, was de opkomst bij de verkiezing laag: om en bij de 38 procent van de stemgerechtigden ging niet naar de stembus.

De PS van huidig president François Hollande verliest de steden Roubaix, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Angers en Quimpir. De FN wint “in minstens zes steden”, waaronder Béziers en Fréjus en levert “mogelijk 1.200 gemeenteraadsleden” af, aldus voorzitster Marine Le Pen.

De woordvoerder van de socialistische regering gaf zondagavond toe dat de resultaten van links “ontegensprekelijk slecht” zijn. De overheid moet “opnieuw in dialoog gaan met de burgers”, klinkt het nog.

De leider van de rechtse partij UMP, Jean-François Copé, noemt het resultaat “een grote overwinning” voor zijn partij, die op de eerste plaats eindigde in verschillende steden waar tot nu toe de socialisten aan de macht zijn.

Volgens een peiling voor de krant Le Figaro van zondag zou rechts 45 procent van de stemmen krijgen in de steden met meer dan 1.000 inwoners, links zou 43 procent halen. De FN zou 7 procent halen. Voormalig presidentskandidaat François Bayrou van de Mouvement Démocratique zou met een grote meerderheid verkozen zijn in Pau. In Parijs wint Anne Hidalgo (PS). Volgens een bron dicht bij de overheid zal een herschikking van de regering worden aangekondigd, aldus persbureau ATS.

Mislukking van de regering

De Franse eerste minister Jean-Marc Ayrault heeft zondagavond toegegeven dat de achteruitgang van de socialisten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een mislukking betekent voor de regering. Hij belooft dat die regering zal luisteren naar deze “duidelijke boodschap” van de kiezer.

Deze verkiezingen geven duidelijk “de ontevredenheid weer van diegenen die ons in mei en juni 2012 nog hebben gesteund”, zei Ayrault. De verkiezingen zijn volgens de eerste minister “het moment waarop de burgers een boodschap kunnen geven. Die boodschap is duidelijk en daar moet goed naar geluisterd worden”, besloot Ayrault, die mogelijk zijn post verliest tijdens de volgende herschikking van de regering.

Eerste vrouwelijke burgemeester in Parijs

De socialiste Anne Hidalgo wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de Franse hoofdstad. De 54-jarige Hidalgo is de rechterhand van de huidige burgemeester Bertrand Delanoë. Ze zou 54,4 procent van de stemmen halen. Haar rivaal Nathalie Kosciusko-Morizet van de rechtse partij UMP, die na de eerste ronde op de eerste plaats eindigde, zou stranden op 45,5 procent. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content