Rechters vinden dat Abercrombie sollicitante met hoofddoek niet mocht weigeren

Samantha Elauf en haar moeder © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof steunen de klacht van Samantha Elauf, een moslima die niet in de kledingketen Abercrombie & Fitch mocht werken omwille van haar hoofddoek.

De rechters van het Amerikaans hooggerechtshof kiezen partij voor een moslima die niet bij de kledingketen Abercrombie & Fitch mocht werken omdat ze een hoofddoek draagt.

In 2008 solliciteerde (de toen 17-jarige) Samantha Elauf voor een job als verkoopsters bij de kledingwinkel Abercrombie&Fith in de Amerikaanse stad Oklahoma. Tijdens haar sollicitatiegesprek droeg Elauf een zwarte hoofddoek. Die hoofddoek belette Elauf dat ze de baan kreeg, ‘aangezien dat niet past bij de dresscode van het bedrijf’, klonk het. De Amerikaanse commissie voor Gelijke Behandeling klaagde de winkelketen hier voor aan en lijkt nu gelijk te krijgen van het Hooggerechtshof.

Geloof niet verbergen op het werk

‘Moeten werkgevers ruimte laten voor de religieuze overtuiging van haar personeel?’ Dat is de vraag die het Hooggerechtshof behandelt. Hoewel de rechters nog geen uitspraak deden, bleek al tijdens de behandeling van de zaak dat ze geen sympathie konden opbrengen voor het standpunt van Abercrombie.

‘Ik kom niet alleen op voor mijn eigen rechten, maar voor alle mensen die hun geloof niet willen verbergen tijdens hun werk’, sprak Elauf voor de rechtszaak van start ging.

Elena Kagan, een van de rechters, vergeleek de zaak met het weigeren van een Joodse werknemer omwille van een Joodse naam. ‘Dat is simpelweg tegen de wet.’ Alleen Antonin Scalia, de meest conservatieve rechter, kon meer begrip opbrengen voor de visie van Abercrombie. Hij volgde de redenering dat de winkel niet zeker kon weten of de solicitante de hoofddoek uit religieuze overweging droeg of als modegadget.

Armprothese

Inmiddels heeft de keten haar kledingcode aangepast. Hoofddoeken zijn toegelaten, maar zwart is nog steeds verboden.

Het is niet de eerste keer dat Abercrombie in opspraak komt omwille van een ‘discriminerend aanwervingsbeleid’. Eerder raakte bekend dat enkel mooie en slanke verkoopsters zich mogen aanmelden voor de sollicitatierondes. In 2004 werd het bedrijf aangeklaagd wegens racisme omdat het de voorkeur gaf aan blank personeel om de klanten in de winkels te bedienen. Abercrombie & Ficth trof een financiële regeling met de indieners van de klacht.

In 2009 klaagde Riam Dean, een personeelslid met een armprothese, aan dat ze verplicht werd in de stockruimte te werken zodat de klanten haar niet zouden zien. Het visual team vond dat Riam niet presentabel was wanneer ze korte mouwen droeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content