Rebellen vermoeden BUK-treffer op MH17

23/07/14 om 20:14 - Bijgewerkt om 21:13

Volgens pro-Russische rebellen wijzen sporen op de brokstukken erop dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines door het luchtafweersysteem BUK werd neergehaald.

Rebellen vermoeden BUK-treffer op MH17

© Reuters

Pro-Russische separatistische rebellen vermoeden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines werd neergehaald door het luchtafweersysteem BUK. Ze baseren zich daarvoor op sporen van shrapnel op brokstukken van het vliegtuig. Zo zei de viceregeringsleider van de niet-erkende Volksrepubliek Donetsk, Andrej Poergin, volgens het persagentschap Interfax.

Gericht op cockpit

Poergin sprak zich echter niet uit over welke van de conflictpartijen verantwoordelijk zou zijn voor de crash van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Het Westen en Oekraïne verdenken nog steeds de separatisten, maar die ontkennen alle schuld.

'Systemen zoals Buk zijn vooral gericht op het voorste deel van het vliegtuig,' aldus Poergin in Donetsk. 'Daarbij wordt de cockpit van de rest van de romp afgescheurd, wat ook in dit geval is gebeurd. De cockpit is veel eerder neergestort en bevond zich ver van de andere brokstukken.' Raketten, die uit de lucht worden afgeschoten, zouden dan weer meer gericht zijn op de motoren van een vliegtuig.

Buk-systeem in handen separatisten

Het in de Sovjetunie ontwikkelde BUK-systeem, Navo-codenaam SA-11, vuurt luchtdoelraketten af. In Oost-Oekraïne beschikken de Oekraïense strijdkrachten en de separatisten over het wapentuig. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten vuurden de opstandelingen de raket per vergissing naar het burgertoestel af.

De Oekraïense regering meldde dat twee van haar gevechtsvliegtuigen waren neergehaald. Vermoedelijk vanop Russisch grondgebied. De straaljagers vlogen op 5.200 meter hoogte, te hoog om geraakt te worden door schouderwapens van de rebellen. Het zou veeleer het werk zijn van zwaardere luchtdoelraketten, zo zei een lid van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad in Kiev. Toch beweren pro-Russische rebellen dat ze hebben geschoten met draagbare raketten.

Zestien neergeschoten vliegtuigen

Eerder werd bekendgemaakt dat de toestellen, twee Soechoj Soe-25-grondaanvalsvliegtuigen, waren neergehaald in het oosten van Oekraïne, niet ver van de plek van de vliegramp waarbij 298 mensen het leven lieten, waaronder zes Belgen.

Het totale aantal neergeschoten vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht staat nu op minstens zestien. Dat aantal is gebaseerd op een telling door de vicepremier van Oekraïne. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners