Rebellen paraderen met gevangengenomen Oekraïense soldaten in Donetsk

24/08/14 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Terwijl in Kiev een omvangrijke militaire parade werd gehouden voor Onafhankelijkheidsdag, hield de Oost-Oekraïense stad Donetsk een heel andere optocht.

Rebellen paraderen met gevangengenomen Oekraïense soldaten in Donetsk

De vastgebonden mannen werden bekogeld met eieren en plastic flessen door de inwoners van de stad Donetsk. © Reuters

De rebellen in het oosten van Oekraïne hebben ongeveer 50 gevangengenomen regeringssoldaten in een "parade" door de stad Donetsk gevoerd. De vastgebonden mannen werden bekogeld met eieren en plastic flessen door de inwoners van de stad, zo berichtte het Oekraïense internetportaal Ostro.

De opstandelingen, die ook honden bij zich hadden, bedreigden de gevangenen naar verluidt met bajonetten. De gevangenen stapten na de optocht in twee bussen, die naar een onbekende bestemming vertrokken, zo stelden journalisten van het Franse persbureau AFP ter plaatse vast.

Eerder hadden de separatisten materiaal van het regeringsleger aan het publiek getoond, op het Lenin-plein in het centrum. Het ging om raketlanceersystemen, artilleriestukken en gevechtsvoertuigen. Er kwamen duizenden mensen op af.

Onafhankelijkheidsdag

De voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne viert zondag de 23ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. De Oekraïense president Petro Porosjenko beloofde in de komende jaren meer dan 2,2 miljard euro uit te trekken voor de herbewapening van het regeringsleger dat al vier maanden een pro-Russische rebellie in het oosten van het land bekampt.

Porosjenko maakte zijn belofte tijdens een korte toespraak naar aanleiding van een militaire parade in de hoofdstad Kiev. Hij zei dat zijn land geen oorlog wil. "Wij kiezen voor vrede", aldus Porosjenko.

Aan de omvangrijke parade namen minstens 1.500 soldaten en 49 types van zwaar legermaterieel deel. De omstreden parade geldt als een demonstratie van de sterkte van de pro-Westerse regering in haar conflict met de pro-Russische opstandelingen in het oosten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners