Prominente katholieken roepen kerk op om standpunt over contraceptie te veranderen

19/09/16 om 23:00 - Bijgewerkt om 23:05

Meer dan honderd katholieke prominenten uit de academische en politieke wereld roepen de leiding van de katholieke kerk op tot een herziening van haar standpunt over kunstmatige contraceptie.

Prominente katholieken roepen kerk op om standpunt over contraceptie te veranderen

Paus Franciscus © Reuters

Dat meldt The Irish Times.

De petitie is een initiatief van een interdisciplinaire werkgroep van deskundigen van het Wijngaard Instituut voor Katholiek Onderzoek, een onafhankelijke denktank. De oproep is ondertekend door prominenten uit de academische wereld en opinieleiders, onder meer bisschoppen, priesters, religieuzen en leidinggevenden van de katholieke zorginstellingen zoals bijvoorbeeld de voormalige Ierse president Mary McAleese. Uit België ondertekenden de professoren Roger Burggraeve, Joseph Selling, John A. Dick en Jan Jans de oproep.

Mary McAleese, president van Ierland van 1997 tot 2011, wijst op de nefaste impact van de leer van de katholieke kerk over anticonceptie, die bijvoorbeeld het gebruik van condooms afwijst als middel voor geboortebeperking. "Zo werd ernstige schade toegebracht aan armen, vrouwen, kinderen, relaties, gezondheid, de samenleving en niet het minst aan de kerk zelf. De afwijzing van kunstmatige bevruchting heeft geen basis in de goddelijke wet. De werkelijkheid van de kleine katholieke gezinnen van vandaag bewijst dat het verbod op contraceptie van Humanae Vitae door een grote meerderheid van de gezinnen is afgewezen".

'Eis van verantwoord ouderschap'

"Het verbod op kunstmatige anticonceptiemiddelen voor gezinsplanning is gebaseerd op de overtuiging dat elke daad van seksuele gemeenschap voortplanting als natuurlijke finaliteit heeft. Vanuit dit geloof is de morele verplichting afgeleid dat koppels steeds moeten openstaan voor voortplanting. Seksuele gemeenschap heeft echter niet altijd voortplanting als gevolg en bijgevolg kan dit niet de finaliteit ervan zijn. Bovendien identificeert de Bijbel enkele moreel waardige motieven voor seksuele omgang die niet op voortplanting zijn gericht. Dit wordt bevestigd door de evolutionaire biologie van de menselijke voortplanting, net als de sociologie en andere disciplines", aldus de ondertekenaars van de petitie.

De ondertekenaars wijzen op de noodzaak van gezinsplanning in het verlengde van de eis van verantwoord ouderschap die door de encycliek Humanae Vitae zelf naar voor wordt geschoven.

(Belga/RR)

Onze partners