Proces tegen Rode Khmer-trio van start

21/11/11 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

Het symboolproces tegen drie 80-jarige leiders van het Rode Khmerregime in Cambodja is van start gegaan in Phnom Penh.

Proces tegen Rode Khmer-trio van start

© Epa

De drie nog levende leiders van het totalitaire, marxistische regime van Pol Pot (1975-79) worden beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Het gaat om de ideoloog van het regime en rechterhand van Pot, Nueon Cheo, de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Ieng Sar, en de president van "Democratisch Kampuchea", Khieu Samphan.

De ex-minister van Sociale Zaken en "first lady" van het regime, Ieng Thirith, is onbekwaam om voor de rechter te verschijnen. Zij lijdt aan geheugenverlies, vanwege dementie en vermoedelijk ook Alzheimer.

Het proces kan op veel belangstelling rekenen in Cambodja: honderden Cambodjanen wonen het proces bij, en ook tv zendt de zittingen uit.

Voor de nabestaanden is het de laatste kans, meer dan dertig jaar na de feiten, om te begrijpen wat de dood van ongeveer twee miljoen mensen veroorzaakt heeft.

Leiders ontkennen
Toch riskeren vele ontgoocheld te worden: de drie tachtigers ontkennen alle beschuldigingen.

Enkel Khieu Samphan beloofde zijn medewerking tijdens de technische zitting van het proces in juni. Nuon Chea verliet de zaal, Ieng Sary kondigde afgelopen maand aan dat hij niet van plan was
te getuigen.

Het Rode Khmerregime werd in 1979 onderuit gehaald, maar de processen tegen zijn leiders duren al vele jaren. Het regime kostte het leven aan bijna 2 miljoen mensen.

De enige oud-leider van de Rode Khmer die tot nog toe is veroordeeld is, is Kaing Guek Eav, alias Duch. Hij was directeur van de beruchte Tuol Sleng-gevangenis in Phnom Penh. Onder zijn bewind werden zo'n 15.000 mensen gemarteld en geëxecuteerd. (Belga/TE)

Wie was de Rode Khmer? - Maoïstisch regime dat over Cambodja heerste van 1975 tot 1979
- Geleid door Saloth Sar, beter bekend als Pol Pot
- De Rode Khmer wilde een ideale communistische samenleving creëren en schafte scholen, de munteenheid en de godsdienst af. Stedelingen werden verplicht om als landbouwer te werken.
- Zo'n 2 miljoen mensen zouden het leven gelaten, dat is zowat een derde van de bevolking.
- Werd verslagen tijdens de Vietnamese invasie in 1979
- Pol Pot vluchtte en leefde ondergedoken tot 1997, een jaar later stierf hij.

Lees meer over:

Onze partners