Primeur: jihadist staat voor Strafhof terecht voor vernieling cultureel erfgoed

22/08/16 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

Bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is het proces begonnen tegen de Malinese jihadist Ahmad al Faqi al Mahdi. Hij wordt ervan beschuldigd het mausoleum in Timboektoe, geklasseerd als werelderfgoed, vernield te hebben. Het is voor het eerst dat voor het Strafhof een jihadist terecht staat, en dat voor de vernieling van cultureel erfgoed. Het is ook de eerste zaak over het conflict in Mali.

Primeur: jihadist staat voor Strafhof terecht voor vernieling cultureel erfgoed

Ahmad al Faqi al Mahdi © Belga Image

Zoals verwacht pleitte Al Mahdi bij de start van het proces schuldig - eveneens een primeur voor het Strafhof. 'Edelachtbare, met spijt moet ik u zeggen dat alles wat ik tot nu gehoord heb waarachtig is en de gebeurtenissen weergeeft', zei Al Mahdi nadat de aanklacht was voorgelezen. 'Ik pleit schuldig.' Hij vroeg de inwoners van Timboektoe hem te bekijken als 'een zon die de weg kwijtraakte'.

Voorbeeld

Leden van het islamistische Ansar Dine, gewapend met schoppen en houwelen, vernielden vier jaar terug de eeuwenoude mausolea in Timboektoe. 'Hier staat meer op het spel dan enkel muren en stenen', aldus aanklaagster Fatou Bensouda. 'Dit is een harteloze aanval op de waardigheid en de identiteit van een volledige bevolking, en hun religieuze en historische wortels.'

Met de vernieling van het Syrische Palmyra door IS in het achterhoofd, hopen de aanklagers met dit proces een voorbeeld te stellen. De rechtbank in Den Haag zal moeten nagaan of Al Mahdi, als leider van Ansar Dine, verantwoordelijk is voor de vernieling van negen van die mausolea en de Sidi Yahiamoskee, in 2012.

Opgepakt

Al Mahdi's Ansar Dine was een van de twee groeperingen die Timboektoe, in het noorden van Mali, veroverden en de sharia aan de bevolking probeerden op te leggen. Vorig jaar werd Al Mahdi in Niger opgepakt en overgebracht naar Den Haag. Toen al kondigde hij aan schuldig te zullen pleiten. Dat betekent dat het proces al op een week tijd afgelopen kan zijn. Ook dat wordt dan een primeur voor het Strafhof, dat al vaak kritiek kreeg voor de logge en jarenlange procedures.

De Malinees kwam met de aanklagers een straf van 9 tot 11 jaar cel overeen, maar de rechters zijn niet gebonden aan deze afspraak. (Belga)

Onze partners