Presidentskandidaat Filippijnen excuseert zich voor lachen met verkrachting

19/04/16 om 15:20 - Bijgewerkt om 16:38

De Filipijnse presidentskandidaat Rodrigo Duterte, leider in de peilingen, heeft zich verontschuldigd voor een grap die hij had gemaakt over de verkrachting van en moord op een Australische vrouwelijke missionaris in 1989.

Presidentskandidaat Filippijnen excuseert zich voor lachen met verkrachting

Rodrigo Duterte © BELGAIMAGE

Rodrigo Duterte zorgde voor opschudding door in een toespraak te lachen met de verkrachting van en moord op Jacqueline Hamill bij een gevangenisopstand in Davao in 1989, de stad waarvan hij toen burgemeester was. Zo zei hij dat 'ze zo mooi was dat ze de burgemeester eerst hadden moeten laten doen'.

Aanvankelijk minimaliseerde hij zijn omstreden uitspraken als 'mannenpraat', maar intussen heeft hij zich formeel verontschuldigd. Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was 'om onze vrouwen en al wie slachtoffer is van zo'n verschrikkelijke misdaad, respectloos te behandelen'. Dat meldt de BBC. 'Soms is mijn mond me te snel af'.

Duterte - bijgenaamd 'Duterte Harry' (naar Dirty Harry) en ook 'de Filipijnse Donald Trump' - staat bekend om zijn oneerbiedige uitspraken en seksuele grootspraak, maar voert niettemin verrassend de peilingen aan in het uiterst katholieke land.

Zijn populariteit is volgens waarnemers het gevolg van zijn strenge aanpak van criminelen in zijn thuisstad Davao, waar hij zijn eigen zwaarbewapende bendes op pad stuurt om criminelen overhoop te schieten, zonder proces. Als hij verkozen wordt, wil hij die aanpak graag doortrekken naar het hele land, tot grote bezorgdheid van mensenrechtenorganisaties.

De verkiezingen in de Filipijnen vinden plaats op 9 mei. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners