Premier Trudeau verdedigt boerkini

Premier Justin Trudeau reageerde van uit Davos © REUTERS

De Canadese eerste minister Justin Trudeau heeft maandag de culturele vrijheden en het recht op het dragen van een boerkini verdedigd. Volgens hem staan ze symbool voor de aanvaarding van de ander, als onderdeel van een open samenleving.

“Iemand tolereren is aanvaarden dat hij het recht heeft om te bestaan, op voorwaarde dat hij ons niet te veel komt storen bij ons”, spotte de liberale leider en voorvechter van het multiculturalisme tijdens een persconferentie, om snel toe te voegen: “We moeten voorbij tolerantie komen in Canada”.

Premier Justin Trudeau werd gevraagd naar zijn mening over de controverse omtrent het recent ingevoerde boerkiniverbod in sommige Franse badsteden. Hij antwoordde dat er “respect” moet zijn voor “de rechten en de keuzes van het individu”, en dat dat het leidende principe moet zijn in ons discours en in de publieke debatten. Net als in België gingen er na de invoering van het boerkiniverbod in Frankrijk ook in het Canadese Québec stemmen op om een dergelijk verbod in te voeren.

“Kunnen we in Canada spreken van aanvaarding, openheid, vriendschap en begrip? Het is die weg die we inslaan en wat we elke dag beleven in onze rijke en diverse gemeenschappe”, aldus Trudeau. “Niet ondanks maar precies door die verschillen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content