Portugees Grondwettelijk Hof schrapt besparingen

06/04/13 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Het Grondwettelijk Hof van Portugal heeft een reeks geplande besparingen van de regering nietig verklaard. Daarmee kan de regering van het land niet langer voldoen aan de Europese eisen en komt het in lastige papieren.

Portugees Grondwettelijk Hof schrapt besparingen

© Reuters

Het Grondwettelijk Hof van Portugal heeft verschillende geplande besparingsmaatregelen tenietgedaan. Zo wordt het moeilijker voor eerste minister Pedro Passos Coelho om de begrotingsdoelstellingen te halen die overeengekomen zijn met de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds. De regering komt zaterdag bijeen voor een spoedzitting.

Passos Coelho's conservatieve regering nam harde besparingsmaatregelen om aan de voorwaarden van het steunplan te voldoen dat overeengekomen is met de EU en het IMF. Zij gaven Lissabon een noodlening van 78 miljard euro in 2011.

Hevige kritiek

De besparingsmaatregelen van Passos Coelho lokten hevige kritiek uit, zelfs bij leden van zijn eigen centrumrechtse Sociaaldemocratische Partij, president Anibal Cavaco Silva inbegrepen. De president en de socialisten, die in de oppositie zitten, trokken met de maatregelen naar het Grondwettelijk Hof. Het Hof bevond verschillende maatregelen vrijdag illegaal, waaronder de reducties van de lonen van ambtenaren en van de pensioenen.

Deze week nog overleefde Passos Coelhoe een motie van wantrouwen in het parlement tegen zijn besparingsbeleid, doordat zijn regeringscoalitie een absolute meerderheid heeft. De beslissing van het Hof zal het nu moeilijk maken om zijn doel te bereiken van een vermindering van nog eens 4 miljard euro uitgaven tegen 2015.

In ruil voor die maatregelen kwamen de internationale kredietverleners in maart overeen dat Portugal nog een jaar uitstel krijgt - tot 2015 - om zijn begrotingstekort van 6,4 procent in 2012 terug te brengen tot minder dan drie procent. (Belga/EA)

Onze partners