Politie-inval bij Turkse krant die Charlie Hebdo steunt

14/01/15 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:05

De Turkse krant Cumhuriyet heeft in een bijlage vier pagina's van het nieuwe nummer van het Franse weekblad Charlie Hebdo gekopieerd. De verkoop mocht wel pas doorgaan na uitgebreide inspectie door de politie.

Politie-inval bij Turkse krant die Charlie Hebdo steunt

Politiebewaking bij Cumhuriyet © Belga Image

Cumhuriyet, een seculiere en regeringskritische krant, meldt dat de politie de vrachtwagen met de pas gedrukte kranten afgelopen nacht bij het buitenrijden tegenhield in Istanboel. De inspectie duurde zo'n 40 minuten, luidt het bij hoofdredacteur Utku Cakirözer.

Mohammedcartoon

Volgens de redactie van Cumhuriyet zocht de politie naar de cartoon van de profeet Mohammed die op de cover van de nieuwe Charlie Hebdo in Frankrijk prijkt. Na controle mocht het blad toch verkocht worden.

De cover met de nieuwe cartoon - waarin de profeet weent en een bordje met daarop 'Je suis Charlie' vasthoudt - besloot Cumhuriyet uit veiligheidsoverwegingen niet over te nemen, maar een kleinere versie van de tekening is wel te zien in twee columns, meldt Al Jazeera.

De politie heeft wel de veiligheidsmaatregelen voor het hoofdkantoor van Cumhuriyet in Istanboel verscherpt.

Solidariteit

Met de vertaalde pagina's uit Charlie Hebdo wil Cumhuriyet zijn solidariteit betuigen, zegt Cakirözer. Volgens hem werd zowel met godsdienstvrijheid als religieuze gevoeligheden rekening gehouden.

Op de frontpagina schreef de krant: 'We willen de strijd om de vrijheid van mening in de wereld steunen.'

Eenheidsmars

De politie-inval is ook opmerkelijk omdat de Turkse regering door minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu vertegenwoordigd was in de mars voor vrijheid en tegen terrorisme in Parijs afgelopen zondag, na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo een week geleden.

Lees meer over:

Onze partners