Politie herovert Taksimplein

11/06/13 om 08:20 - Bijgewerkt om 08:20

Tientallen leden van de oproerpolitie hebben het Taksimplein in Istanbul na twaalf dagen opnieuw ingenomen.

Politie herovert Taksimplein

© Reuters

Honderden politieagenten hebben het Taksimplein in Istanbul schoongeveegd.

De politie maakte gebruik van traangasgranaten, aldus een journalist van AFP. De agenten, die gewapend waren met waterkanonnen, braken met de hulp van graafmachines de barricades af die de manifestanten hadden opgezet rond het plein. Ze trokken echter niet naar het Gezipark, waar honderden manifestanten hun tenten hebben opgezet.

De gouverneur van Istanbul verklaarde dat de operatie zeker niet tot doel had de mensen te verjagen uit het park. "We willen enkel de borden en de tekeningen op het plein verwijderen", zei hij op Twitter. Hij voegde nog toe dat de politie "zeker de manifestanten geen kwaad wil doen", dat de mensen in het park nu "kunnen vertrouwen op de politie" en "uit de buurt moeten blijven van de mogelijke misdaden van provocateurs."

'Manifestanten schaden imago Turkije'

Hij verklaarde dat de interventie nodig was omdat de manifestanten het imago van Turkije schaden. "De show (van de manifestanten) stoort de bevolking en vertroebelt het imago van het land in de rest van de wereld", zei hij. Volgens hem waren "marginale figuren" verantwoordelijk voor de spanningen die volgden op de operatie.

Verschillende jongeren hebben zich echter in de straten rond het Taksimplein verzameld en gooiden met stenen en molotovcocktails naar de politie, toen die het waterkanon inzette. Bij de politieoperatie raakten minstens twee mensen gewond, meldde de krant Hurriyet. In totaal kwamen sinds het begin van de protesten al drie mensen om het leven.

De herovering van het Taksimplein komt een dag nadat werd aangekondigd dat er een ontmoeting komt tussen premier Erdogan en enkele vertegenwoordigers van de manifestanten. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners