Poetin wil Russisch raketschild inzetten als Amerika Syrië aanvalt
De Russische president Vladimir Poetin heeft Barack Obama bij aanvang van de G-20 in Sint-Petersburg duidelijk gemaakt dat hij niet zit te wachten op een Amerikaanse aanval op Syrië. Als de Amerikanen die stap zetten, zullen de Russen antwoorden met een raketschild.
Dat meldt de Britse krant The Guardian. Wat Poetin wil beginnen tegen Amerikaanse raketten, is niet duidelijk. De drie Russiche oorlogsschepen die zopas door de Bosporus voeren op weg naar de oostelijke Middellandse Zee hebben geen geschut aan boord om raketten neer te halen. Het gaat om een observatieschip en twee landingsschepen. Volgens het persbureau Reuters hebben de Russen nog zestien andere oorlogsbodems in de Middellandse Zee.
“We hebben onze ideeën over wat we zullen doen en hoe we dat zullen doen indien de situatie naar geweld evolueert”, citeert The Guardian Poetin. “We hebben onze ideeën.”
Volgens de Britse krant zou Poetin erover denken om het opgeschorte conctract voor S-300-luchtafweerrakketen met Syrië weer op te starten. Bepaalde varianten daarvan kunnen ingezet worden tegen ballistische raketten. de S-300 is echter onvermogend tegen de laagvliegende kruisraketten die de Amerikanen wellicht tegen Syrië zoudengebruiken.
Poetin zou er ook aan denken om de S-300 aan Iran te gaan leveren. Onder druk van de VS en Israël zag hij daar eerder van af.
Ook China ongerust
Daarmee is de toon voor de G-20 in de voormalige Russische hoofdstad direct gezet. Poetin wil de top vooral gebruiken om Obama de les te lezen over zijn plannen om een aanval uit te voeren op de belangrijkste bondgenoot voor de Russen in het Midden-Oosten.
En Poetin is niet de enige. Ook China ziet niets in de plannen van de Amerikanen. “Militaire actie zou een negatieve uitwerking hebben op de wereldeconomie, vooral op de olieprijs”, zei de Chinese vice-minister van Financiën Zhu Guangya. Op die manier probeerde de Chinees de discussie toch nog een beetje te sturen naar het eigenlijke onderwerp van de top: de economie.
Weinig sympathisanten
Het is duidelijk dat Obama er niet aan ontkomt om zijn strafmissie aan zijn internationale collega’s uit te leggen. Tijdens een tussenstop in Zweden zei Obama dat het niet zozeer zijn idee is om in te grijpen wanneer een land chemische wapens gebruikt, maar dat 98 procent van de wereldbevolking het ermee eens is dat zulke middelen in geen enkele omstandigheid gebruikt mogen worden.
Vooralsnog lijkt Amerika niet veel sympathisanten te hebben. De Europese Unie (EU) durft nog geen besluit te nemen over Syrië. De EU wil eerst het rapport van de experts van de Verenigde Naties afwachten.
Nieuwe bewijzen
Bijval voor Obama kwam er wel van de Britse premier David Cameron, die tijdens een persconferentie in Sint-Petersburg bekendmaakte dat de Britse inlichtingendiensten nieuwe bewijzen hebben voor een chemische aanval van het Syrische regime hebben gevonden.
Maar Cameron wilde nog niet verklappen wat die bewijzen precies zijn. De G-20 duurt tot en met vrijdag. Volgende week zullen de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich buigen over de kwestie.(Elsevier/Servaas van der Laan/TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier