Poetin waarschuwt Angela Merkel voor burgeroorlog in Oekraïne

15/04/14 om 22:23 - Bijgewerkt op 16/04/14 om 02:31

Volgens de Russische president Vladimir Poetin staat Oekraïne aande rand van een beldige burgeroorlog. Dat vertelde hij aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij waarschuwde nogmaals dat de Europese gastoevoer in het gedrang dreigt te komen.

Poetin waarschuwt Angela Merkel voor burgeroorlog in Oekraïne

Oekraïense militairen bemannen een checkpoint bij de oostelijke stad Izium. © REUTERS

Poetin waarschuwde in een telefoongesprek met Merkel voor een ernstige verslechtering van de situatie in Oekraïne. De escalatie van het conflict heeft het land op de rand van een burgeroorlog geduwd, zei Poetin volgens het Kremlin.

Oekraïne is dinsdag met een militaire antiterreuroperatie begonnen tegen de pro-Russische separatisten. De Russische president noemde de acties van de Oekraïense veiligheidskrachten tegen de pro-Russische gewapende groepen in Oost-Oekraïne een "ongrondwettelijke manier om bevolkingsprotesten met geweld te onderdrukken".

Volgens het Kremlin drukten zowel Poetin als Merkel de hoop uit dat de gesprekken van donderdag tussen de VS, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne voor meer stabiliteit in de regio zullen zorgen.

Gastoevoer in het gedrang

Poetin benadrukte in het telefoongesprek bovendien het belang van de stabilisering van de economische situatie in de ex-Sovietrepubliek, vooral met betrekking tot de doorvoer van Russisch gas naar de EU.

Oekraïne is een belangrijk transitland, maar riskeert bankroet te gaan. Eerder waarschuwde Poetin al in een brief naar de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor mogelijke problemen als het land geen Russisch gas meer zou doorvoeren.

Washington staat achter Kiev

De VS lieten dinsdag nog weten de gesprekken van donderdag af te wachten vooraleer te beslissen over eventuele nieuwe sancties tegen Rusland. Volgens de New York Times zou Washington onder meer bekijken of het Igor Sechin op de lijst met mensen die getroffen worden door de Europese sancties zou zetten. Sechin is een vertrouweling van Poetin en de baas van de Russische staatsoliemaatschappij Rostneft.

De VS staat achter de militaire interventie van Oekraïne tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land. "De Oekraïense regering heeft de verantwoordelijkheid om recht en orde te herstellen", zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney. De "provocaties" van pro-Russische krachten "creëren een situatie, waarin de regering genoopt werd tot handelen", zei hij. Hij beschreef de escalatie als "zeer gevaarlijk". Verwacht wordt dat Kiev "stapsgewijs en verantwoordelijk" tewerk gaat.

Voor de tussenkomst was het tot schieten gekomen tussen Oekraïense eenheden en Moskougezinde activisten in de omgeving van de steden Kramatorsk en Slawjansk in het bestuursgebied Donetsk. Na zware gevechten hadden de regeringseenheden de luchthaven van Kramatorsk 80 kilometer ten noorden van de stad Donetsk onder controle, zei interim-president Alexander Toertsjinov.

Poetin: 'Ongrondwettelijk optreden'

Eerder al had Vladimir Poetin in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het inzetten van de Oekraïense regeringstroepen gehekeld. De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap moeten het "ongrondwettelijke optreden" van de machthebbers in Kiev veroordelen, zei Poetin.

In tegenstelling tot het Westen erkent Rusland na de val van president Viktor Janoekovitsj de nieuwe pro-Europese regering in Kiev niet. De crisis in Oekraïne is door de "gewelddadige operatie" duidelijk verscherpt, zei Poetin ook tegen Ban Ki-moon. (Belga/TV)

Onze partners