Poetin start grote humanitaire operatie in Aleppo

Vladimir Poetin © Belga Image

Rusland en de Syrische regering hebben een grootschalige humanitaire operatie gelanceerd. In Aleppo creëerden ze drie corridors voor burgers ‘die door terroristen gevangen zijn genomen’ en een voor IS-strijders die de wapens willen neerleggen. Ondertussen beschuldigt Human Rights Watch het Syrische leger en hun Russische bondgenoten ervan dat ze clusterbommen gebruiken.

Het Syrische leger voert de druk almaar op op de rebellen in Aleppo, meldt persagentschap AP. Woensdag meldde het regeringsleger nog dat de laatste bevoorradingsroute naar het oosten van Aleppo was afgesloten en dat de stad compleet omsingeld was. In de belegerde districten, die op dit moment van de rebellen zijn, zitten op dit moment 250.000 tot 300.000 mensen vast, aldus CBS.

Shoigu spreekt van een ‘complexe humanitaire situatie’. ‘We hebben meermaals aan de strijdende partijen gevraagd om de wapens meer te leggen, maar elke keer gingen de rebellen door met de vijandelijkheden en vielen ze regeringstroepen aan’, zegt Shoigu.

Hij meldde dat de samenwerkingsoperatie, die ook eten en medische hulp zal verstrekken in de corridors, is gelanceerd met goedkeuring van Russisch president Vladimir Poetin ‘enkel om de veiligheid van de inwoners van Aleppo te garanderen.’

In Noord-Aleppo is er ook een corridor voor soldaten die willen vertrekken. Shoigu zei dat die er is gekomen, omdat de Verenigde Staten geen informatie konden vergaren over de scheiding tussen het al-Nusrafront, een kleine, jihadistische groep die gelinkt is aan Al Qaeda, en het Vrije Syrische leger. Zij stonden vroeger afkerig van vandaag, maar werken steeds meer samen.

Human Rights Watch: ‘Syrië en Rusland gebruiken clusterbommen’

Syrische regeringstroepen en hun Russische bondgenoten maken in hun strijd tegen de jihadisten in Syrië gebruik van clustermunitie of fragmentatiebommen. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) donderdag.

De ngo zegt bewijs te hebben van 47 aanvallen met clustermunitie die “tientallen burgers” in door de “oppositie” beheerste gebieden in Syrië hebben gedood of verwond. Volgens HRW zijn de gewraakte bommen vaak ingezet in het door jihadisten bezette deel van de stad Aleppo.

Een in 2008 door 98 landen ondertekende conventie verbiedt het gebruik van fragmentatiebommen, onder andere omdat een deel van die bommetjes, tot dertig procent, niet explodeert en ook na het conflict slachtoffers – in het bijzonder spelende kinderen – kan treffen. Ondanks die conventie worden fragmentatiebommen onder andere ingezet door Saoedi-Arabië (in Jemen), Oekraïne (in Oost-Oekraïne) en de Verenigde Staten (in diverse conflicten).

(BELGA/JVL)

Al Qaeda bereidt breuk met al-Nusrafront voor

Het terreurnetwerk Al Qaeda heeft donderdag de basis gelegd voor een breuk met zijn Syrische tak Jabhat al-Nusra (ook wel al-Nusrafront), nadat op het internet al enkele dagen gespeculeerd wordt over een mogelijke aankondiging doorover door al-Nusra.

‘We roepen de bevelhebbers van al-Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië’, luidt het in een op het internet verspreide audioboodschap van al-Qaida. ‘We roepen ze op om de nodige maatregelen te nemen’, alludeert de spreker op een mogelijke breuk. ‘Onze broeders die de jihad in Syrië voeren, zijn een niet te onderschatten krijgsmacht geworden.’

Al-Nusra is de belangrijkste jihadistische groepering in Syrië na rivaal Islamitische Staat (IS). De beweging is in mindere mate ook het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België deel van uitmaakt. Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, valt daarentegen wel regelmatig al-Nusra-stellingen aan. Vorige week nog sloten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, Sergej Lavrov en John Kerry, een akkoord over de gezamenlijke strijd tegen al-Nusra en IS.

Al-Nusra verscheen voor het eerst op de radar in januari 2012, een half jaar na het begin van de opstand tegen het regime van Assad. Het grote verschil met IS is dat al-Nusra strijdt tegen de troepen van Assad en, naar verluidt, op enige steun van de lokale bevolking kan rekenen, terwijl IS-strijders vechten tegen iedereen die hen geen trouw zweert. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content