'Piloot bestuurde MH370 als een gevechtsvliegtuig om van de radar te blijven'

13/04/14 om 17:14 - Bijgewerkt om 20:14

Nieuwe beweringen van Maleisische onderzoekers wijzen op een kaping van de vermiste Boeing 777 door piloot Zaharie Ahmad Shah. "Het vliegtuig vloog heel laag en snel, als een gevechtsvliegtuig, om contact met de radar onmogelijk te maken."

'Piloot bestuurde MH370 als een gevechtsvliegtuig om van de radar te blijven'

Zaharie Ahmad Shah © .

The Sunday Times schrijft dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines kort voor van de radar te verdwijnen bijzondere manoeuvres maakte, wat zou kunnen wijzen op een kaping door piloot Zaharie Ahmad Shah.

Maleisische onderzoekers zeggen in de Amerikaanse krant dat "het vliegtuig heel laag en snel vloog, als een gevechtsvliegtuig, om niet gedetecteerd te kunnen worden."

Volgens deze theorie zou de piloot het vliegtuig gekaapt hebben. Mogelijk heeft hij daarbij zijn copiloot, Fariq Abdul Hamid, buitengesloten. Volgens The Sunday Times is het aannemelijk dat de copiloot daarom om hulp probeerde te roepen per telefoon. Zaterdag gingen er immers geruchten dat Hamid kort voor de verdwijning van de Boeing 777 van Malaysia Airlines nog een telefoontje probeerde te doen.

De Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Hussein, spreekt het verhaal echter tegen. "Als dit echt gebeurd zou zijn, hadden we het wel al geweten", zegt hij. (MI)

Lees meer over:

Onze partners