Peru arresteert leider Het Lichtend Pad

13/02/12 om 15:35 - Bijgewerkt om 15:35

Peruviaanse troepen hebben de gewonde leider van een van de overgebleven fracties van rebellengroep Het Lichtend Pad gearresteerd. Volgens president Ollanta Humala betekent dat de ontmanteling van de goedbewapende bende die leeft van de cocaïnehandel.

Peru arresteert leider Het Lichtend Pad

© Reuters

De 50-jarige Kameraad Artemio, geboren als Florindo 'Jose' Flores, werd aangehouden op de plaats waar hij enkele dagen eerder onder onbekende omstandigheden gewond raakte. Dat schrijft The Associated Press. Volgens de Peruviaanse minister van Defensie, Alberto Otarola, gebeurde dat tijdens gevechten met regeringstroepen. Lokale journalisten zeggen dat ten minste een van zijn mensen hem verraden heeft.

Volgens analisten betekent de vangst van Artemio een zware klap voor de ruwweg 150 man sterke groepering die de helft opmaakt van wat nog overblijft van het oorspronkelijke Lichtend Pad. De groepering was in de jaren 80 en 90 verantwoordelijk voor de dood van tienduizenden mensen en controleerde toen grote delen van het Peruviaanse platteland. Toen hun leider in 1992 gearresteerd werd, viel Het Lichtend Pad uiteen in twee fracties. Sindsdien houdt de organisatie zich vooral bezig met de handel in cocaïne.

Regio opnieuw veilig voor agricultuur en toerisme
Artemio vertelde in december nog aan journalisten dat hij de strijd had opgegeven. Hij wou graag een akkoord sluiten met de regering maar zijn brieven aan president Ollanta Humala bleven onbeantwoord. Ook vorige regeringen wilden niet ingaan op zijn vredesvoorstellen.

"Het Lichtend Pad is niet langer een bedreiging voor dit land. Hun invloed is beperkt", zei president Humala als reactie op de arrestatie. Volgens Humala is de Alto Huallaga regio door de vangst van Artemio, en verschillende van zijn topluitenanten in de afgelopen weken, nu veilig waardoor agricultuur en toerisme opnieuw mogelijk worden.

De Alto Huallaga is momenteel de enige regio van Peru waar de Verenigde Staten de uitroeiing van de cocaplant financiert. Peru is de tweede grootste cocaproducent ter wereld, na Columbia. (PC)

Onze partners