Persvrijheid gaat er wereldwijd op achteruit

20/04/16 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:50

België stijgt twee plaatsen, van 15 naar 13, op de persvrijheidsindex.

Persvrijheid gaat er wereldwijd op achteruit

Faizullah Khan © Reuters

Wereldwijd verslechterde de persvrijheid in 2015. Het openbare debat werd vooral in Latijns-Amerika aan banden gelegd, blijkt uit een nieuw rapport van Reporters Zonder Grenzen (RZG). België klimt van de 15e naar de 13e plaats.

Nederland

De World Press Freedom Index rangschikt ieder jaar 180 landen op basis van factoren als onafhankelijkheid van de media, transparantie en misbruik. Volgens de in Parijs gevestigde ngo is de achteruitgang zichtbaar op alle continenten. 'Vooral de sterke veranderingen in Latijns-Amerika baren ons zorgen', zegt Christophe Deloire secretaris-generaal van RZG.

Net als vorig jaar voert Finland het lijstje aan. Op de tweede plek staat Nederland, gevolgd door Noorwegen. België klimt twee plaatsen omhoog en eindigt zo dertiende.

Polen

Op de laatste plek staat opnieuw Eritrea. Het land in de hoorn van Afrika kent een strikte dictatuur waar repressie, verdwijningen en rechterlijke executies vaak voorkomen. En ook het voorlaatste land van de lijst, Noord-Korea, veranderde niet. Turkmenistan vervoegt het lijstje van 'het helse trio'.

Een opvallende daler is het Europese Polen (47, -29). Deze 'slechte' score heeft het land te danken aan haar nieuwe regering. Die wil namelijk de autonomie van de publieke media sterk inperken. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners