Pentagon plant inkrimping: kleinste Amerikaanse leger sinds WOII

24/02/14 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Het Amerikaanse leger gaat aanzienlijk verkleinen. Door een inkrimping tot 440.000 à 450.000 militairen, komt de Amerikaanse krijgsmacht op een niveau dat nog nooit zo klein was sinds de Tweede Wereldoorlog.

Pentagon plant inkrimping: kleinste Amerikaanse leger sinds WOII

Amerikaanse soldaten in Afghanistan © Reuters

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft een plan klaar om het Amerikaanse leger aanzienlijk te doen inkrimpen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Het plan houdt enerzijds verband met de beëindiging van de Amerikaanse operaties in Afghanistan en Irak, maar was anderzijds ook nodig om te bezuinigingen.

Na de inkrimping zou het Amerikaanse leger nog steeds in staat zijn zich te verdedigen tegenover een vijand, maar wordt het leger wel te klein voor een langdurige buitenlandse bezetting. Ook twee oorlogen op hetzelfde tijdstip zullen in de toekomst moeilijker worden. "Moest de VS zich toch nog in twee oorlogen tegelijkertijd storten, zal het langer duren vooraleer militaire successen worden geboekt en is de kans op oorlogsslachtoffers groter", liet een anonieme bron verstaan in The New York Times.

Korea en Vietnam

De bron voegt er aan toe dat het plan waarschijnlijk politieke weerstand zal krijgen van de oppositie in het Congres. "Maar het militaire adviesorgaan van de Amerikaanse overheid (Joint Chiefs of Staff), heeft haar goedkeuring alvast gegeven", klinkt het.

Wanneer de inkrimping volbracht is, zal de VS over de kleinste krijgsmacht sinds 1940 beschikken. Het Amerikaanse leger was in 1945 het grootst, met 6 miljoen militairen in dienst. Tijdens de Koreaoorlog in 1952 en de Vietnamoorlog in 1968 telde het leger 1,6 miljoen militairen. In 2011 waren 566.000 Amerikaanse militairen actief. (AVE)

Onze partners