Pegida: weer meer anti-islambetogers in Dresden, in protest gaat het licht uit

06/01/15 om 00:38 - Bijgewerkt om 04:06

Volgens de politie kwamen er maandagavond in Dresden 18.000 mensen op de been bij een door Pegida georganiseerde betoging tegen islam, migratie en asiel. Ondanks het slechte weer waren dat iets meer betogers dan de vorige keer. Elders in het land werd vooral tegen Pegida betoogd. En op vele plaatsen ging het licht uit.

Pegida: weer meer anti-islambetogers in Dresden, in protest gaat het licht uit

5.000 tegenbetogers hielden een 'nieuwjaarsschoonmaak' © REUTERS

Bondskanselier Angela Merkel had in haar nieuwjaarstoespraak haar landgenoten opgeroepen om Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) niet te volgen. De mensen van Pegida hebben, aldus de kanselier, "te vaak vooroordelen, koude, ja zelfs haat in hun hart".

De website van Der Spiegel wist manifestanten op te sporen die vroeger lid waren van Merkels CDU en die nu, ondanks haar oproep, naar Dresden reisden om mee te betogen.

Kathrin Oertel, een van de toplui van Pegida, beklaagde zich tijdens een speech over "politieke repressie in Duitsland. Of hoe moet je het zien als je beledigd wordt of door alle klassieke politici en media openlijk voor racist of Nazi uitgescholden wordt omdat je gerechtvaardigde kritiek levert op de Duitse politiek voor asiel en migratie?"

Volgens een enquête die voor het weekblad Stern werd uitgevoerd, zou 1 Duitser op 8 deelnemen aan een Pegida-betoging, als die in haar of zijn buurt zou worden georganiseerd.

Tegenbetogingen, licht uit

Sinds oktober organiseert Pegida betogingen in Dresden en elders. De laatste lokte, twee weken geleden, al naargelang de bron, 17.000 tot 17.500 mensen mensen naar het centrum van Dresden. Maandag, in regen en winterweer, waren het er volgens de politie iets meer, 18.000.

Er kwamen ook 5.000 tegenbetogers op de been, vaak voorzien van bezems om een "nieuwjaarsschoonmaak" te houden. Af en toe werd het volgens Der Spiegel spannend, en moesten "hooliganachtigen" onder de Pegida-betogers vooral door hun eigen ordemacht tot rust gemaand worden. De politie kon de twee manifestaties gescheiden houden.

Elders in Duitsland werd op vele plaatsen zowel voor als tegen Pegida betoogd. Volgens tellingen was Pegida telkens zwaar in de minderheid. In totaal zouden 22.000 tegen de organisatie hebben betoogd, tegen her en der enkele honderden voor.

Op vele plaatsen ging het licht uit tijdens de manifestaties.

Dat was tijdens een eerdere manifestatie in Keulen begonnen toen de Dom, de beroemde kathedraal, de lichten doofde. Nu volgden daar ook andere instellingen en zelfs de brug over de Rijn dat voorbeeld. In Keulen waren maandagavond voor 250 Pegida-aanhangers enkele duizenden tegenbetogers opgekomen.

"We zien het doven van het licht niet als een protest", aldus de deken van de Domkerk, Norbert Feldhoff, in een gesprek met de BBC, "maar we zouden graag de vele conservatieve christenen die Pegida ondersteunen even doen nadenken".

In Berlijn, waar enkele honderden Pegida-supporters ook weer in de minderheid waren tegenover tegenbetogers, doofde de Brandenburgse Poort de lichten. In Dresden deed de Volkswagenfabriek het licht uit.

Meer over Pegida leest u hier.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners