Pedofiele pater in Canada voor de rechter

18/11/13 om 09:42 - Bijgewerkt om 19:00

In Canada begint het pedofilieproces tegen pater Eric Dejaeger uit België.

Pedofiele pater in Canada voor de rechter

In Iqaluit in het Canadese territorium Nunavut begint het proces tegen de uit België afkomstige pater Eric Dejaeger. Hij staat er terecht voor tientallen klachten over kindermisbruik in de jaren '70 en '80. Het proces kan tot tien weken duren.

De 65-jarige Dejaeger trok in de jaren '70 naar Canada om er Eskimo's te kerstenen. Tussen 1978 en 1982 woonde hij in het Eskimodorpje Igloolik. De zeven jaar daarop verhuisde hij naar het plaatsje Baker Lake. In die gemeenschappen zou hij kinderen hebben verkracht. In 1990 werd de pater veroordeeld voor negen aanklachten van seksueel misbruik.

Dubbele nationaliteit

Na achttien maanden kwam hij vrij. Toen er enkele jaren later nieuwe klachten kwamen, ontvluchtte hij Canada. Zestien jaar lang dook hij onder in België. Interpol spoorde Dejaeger op, maar omdat werd gedacht dat hij de Belgische nationaliteit had, kwam het niet tot een uitlevering.

Toen aan het licht kwam dat hij in 1977 het Canadese staatsburgerschap had verkregen en nooit de dubbele nationaliteit had aangevraagd, verloor hij evenwel zijn Belgische nationaliteit. In 2011 werd hij aan Canada uitgeleverd, nadat bleek dat zijn Canadese paspoort was verlopen. Sindsdien wacht hij in de gevangenis zijn proces af, dat wegens zijn gezondheidsproblemen al meermaals is uitgesteld.

Klachten

Dejaeger moet zich nu verantwoorden voor 76 aanklachten. Die zijn vooral afkomstig van Eskimokinderen uit Igloolik. Daarnaast zijn er ook klachten over misbruik in Edmonton tussen 1975 en 1978.

Het gaat om een van de grootste processen dat ooit werd gevoerd in Nunavut, een territorium dat ongeveer even groot is als West-Europa, maar amper 32.000 inwoners telt. Omdat de getuigen uit verschillende afgelegen dorpen moeten worden overgevlogen, zal het ook een erg duur proces worden.

Kostprijs

Volgens de openbare aanklager mag dat geen bezwaar zijn. "Slachtoffers hebben het recht hun verhaal te doen en de verdediging heeft het recht om die getuigen te onderwerpen aan een kruisverhoor", zegt parketmagistraat Barry Nordin. "Een eerlijk proces is van fundamenteel belang. De kostprijs mag dus geen al te grote zorg zijn."

Dejaeger wordt verdedigd door advocaat Malcolm Kempt. Het openbaar ministerie laat speciaal voor het proces Doug Curliss overkomen, een hoge parketmagistraat die zelf niet uit Nunavut afkomstig is. (Belga/YD)

Onze partners