Paus Franciscus neemt het op voor de uitgestotenen

25/12/13 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

Paus Franciscus heeft voor de eerste keer de middernachtmis opgedragen in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Paus Franciscus neemt het op voor de uitgestotenen

Paus Franciscus © AFP

Voor Jorge Mario Bergoglio is het de eerste Kerstmis als hoofd van de katholieke kerk. In zijn preek brak de Argentijn opnieuw een lans voor degene die aan de rand van de samenleving leven.

De herders zijn ooit de eerste geweest die de aankondiging van de geboorte van Jezus hebben ontvangen, "omdat zij tot de laatsten, tot de uitgestotenen behoorden", luidde het. Franciscus had het ook over het helle licht dat Jezus had gebracht, "terwijl de geest van de duisternis de wereld omhult".

Najagen van eigenbelang

Bij iedereen wisselen heldere en donkere momenten, licht en schaduw, mekaar af. Als je God en je medemensen liefhebt, dan ga je in het licht. "Als ons hart zich echter sluit, als trots, bedrog en het najagen van eigenbelang de overhand hebben, dan valt in en rond ons de duisternis in", waarschuwde de paus. Met Jezus kwamen "genade, liefde en barmhartigheid" op de wereld.

De middernachtmis begon nog iets vroeger dan al de gewoonte was bij zijn voorganger Benedictus XVI. Zo kan de 77-jarige Franciscus nog wat meer uitrusten met het oog op de traditionele Kerstboodschap en de zegen "urbi et orbi".

De viering werd in meer dan vijftig landen en live op het internet uitgezonden. Duizenden gelovigen volgden de plechtigheid buiten op het Sint-Pietersplein, waar beeldschermen stonden opgesteld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners