Palestijnse tiener gedood bij zoektocht naar verdwenen Israëlische studenten

Zoektocht naar verdwenen tieners Israël © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Israël beschuldigt de Palestijnse organisatie Hamas van de ontvoering van drie jongeren in de Westelijke Jordaanoever. Tijdens de intensieve zoektocht geleid door het Israëlische leger werden al meer dan 150 Palestijnen opgepakt en viel één dodelijk slachtoffer.

Op de Westelijke Jordaanoever in Israël verdwenen afgelopen week drie Israëlische studenten toen ze op weg waren naar Jeruzalem. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werden de twee zestienjarigen en de negentienjarige jongen ontvoerd door de radiacale Palestijnse beweging Hamas.

Sinds de verdwijning van de tieners onderzoekt het Israëlische leger systematisch Palestijnse huizen. Al meer dan 150 Palestijnen werden daarbij opgepakt, meldt BBC. Ook Aziz Dweik, Hamas-lid en voorzitter van het Palestijns parlement werd gearresteerd.

Dodelijk slachtoffer

Vooral in de buurt van Hebron, loopt de zoektocht op volle toeren. Daarbij viel al één slachtoffer. Een 20-jarige Palestijnse man werd geraakt door kogels van het Israëlische leger en stierf. Een andere jongen raakte gewond. Volgens ooggetuigen gooiden Palestijnen stenen naar Israëlische militairen die een vluchtelingenkamp doorzochten. Of het leger reageerde met gerichte schoten of waarschuwingsschoten is onduidelijk.

De gebeurtenissen brengen de Palestijnse president Mahmoud Abbas in een lastig parket omdat hij onlangs de samenwerking met Hamas was aangegaan. Abbas distantieert zich uitdrukkelijk van de ontvoering en zette zelfs Palestijnse veiligheidstroepen in om Israël te helpen bij de zoektocht. Deze daad werd op haar beurt veroordeeld door Hamas die nog steeds niet heeft toegegeven of ontkend iets met de ontvoering te maken te hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content