Palestijnen (en Vaticaan) mogen vlag hijsen bij VN

Palestijnse voetbalsupporters met hun vlag tijdens een duel met de Verenigde Arabische Emiraten © REUTERS

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met grote meerderheid een resolutie goedgekeurd, waardoor de Palestijnen en het Vaticaan hun vlag mogen hijsen bij de VN-instellingen in New York. Israël en de VS stemden tegen, België voor.

Tot nu toe mochten alleen lidstaten hun vlag etaleren aan de Verenigde Naties in New York. lidstaten van de Verenigde Naties. Israël bekritiseerde de resolutie heftig. De Palestijnse staat en het Vaticaan zijn ‘observerend lid”, geen volwaardig lid.

De resolutie, waarbij deze ‘observerende leden’ ook hun vlag mogen hijsen, werd goedgekeurd door 119 landen, 8 stemden tegen en 45 landen onthielden zich. Onder meer Israël, de VS en Australië stemden tegen.

Het secretariaat van de VN krijgt nu twintig dagen de tijd om de Palestijnse vlag (en de vlag van het Vaticaan) te hijsen.

Bij het bezoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan de jaarvergadering op 30 september, zou de vlag al te zien moeten zijn.

De vlaggenkwestie maakt deel uit van een groeiend internationaal debat om Palestina te erkennen als onafhankelijke staat.

‘Straaltje hoop’

“Dit is geen alternatief voor onderhandelingen en zal de verschillende partijen niet dichter bij vrede brengen”, betoogde de Amerikaanse ambassadrice Samantha Power. Haar Israëlische collega ging nog een stap verder en beschuldigde de Palestijnen ervan “de VN te manipuleren en misbruiken om politieke punten te scoren”.

Bij de Europese landen werd verdeeld gestemd: Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië onthielden zich terwijl België, Luxemburg en Frankrijk voor stemden.

De Franse ambassadeur, François Delattre, noemde de vlag “een krachtig symbool, een straaltje hoop”, op een moment dat de vredesgesprekken gestokt zijn.

Het Vaticaan heeft zich altijd afzijdig gehouden in de discussie en zei eerder “zich neer te leggen bij elke beslissing van de VN”.

Volgens de BBC zijn er nu 135 landen die de Palestijnse staat erkennen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content