Pakistan: Hulpgeld zal niet naar extremisten gaan

18/08/10 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

De Belgische hulporganisaties hebben tot op heden tussen 100.000 en 150.000 euro ingezameld voor Pakistan.

Volgens de Verenigde Naties (VN) is al bijna de helft ingezameld van de 460 miljoen dollar die nodig is om de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan te helpen. Pakistan belooft dat financiële hulp niet in de handen van extremisten terecht zal komen.

"We hebben 208 miljoen dollar ontvangen," zei woordvoerder Maurizio Giuliano van de VN-hulporganisatie OCHA. "Daarenboven hebben we aantal toezeggingen waardoor we op 55 procent van de aanvankelijk gevraagde steun komen".

De Europese Commissie kondigde woensdag aan dat het haar steun voor Pakistan met 30 miljoen euro optrekt, tot 70 miljoen euro.

De Belgische hulporganisaties hebben tot op heden tussen 100.000 en 150.000 euro ingezameld voor Pakistan. Ontoereikend, noemde voorzitter Erik Todts van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties dat bedrag woensdag.

Terughoudend

De trage reactie van de internationale gemeenschap werd al vaak op de korrel genomen.

Sommige donoren willen geen duit in het zakje doen wegens de wijdverspreide corruptie onder de nationale autoriteiten. Ze vrezen ook dat het geld naar extremisten zou vloeien.

In een gesprek met de BBC heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik internationale donoren beloofd dat dit niet zal gebeuren.

"We zullen niet toelaten dat de taliban misbruik maken van de crisis om steun bij het volk te winnen," zei Malik.

Ramp

De overstromingen in Pakistan hebben zeker 20 miljoen mensen getroffen. Naar schatting zes miljoen mensen hebben dringend noodhulp nodig.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak van de ergste natuurramp die hij ooit heeft gezien. Drie weken na het begin van de ramp staat nog steeds zowat een vijfde van het land blank.

Rode KruisWoensdagvoormiddag is op de luchthaven van Zaventem een Benelux-noodhulpteam van het Rode Kruis vertrokken naar Pakistan. Ze zullen de plaatselijke organisaties helpen met het verdelen van de hulpgoederen. De Belgische vrijwilliger Laurent Van Eeckhout vertrok samen met twee Luxemburgers onder leiding van een Deense expert.

Het Benelux-team zal vier maanden ter plaatse blijven, maar de bezetting wordt elke maand afgelost.

Lees meer over:

Onze partners