Pakistan: 72 doden bij 'aanslag op christenen' waaronder 35 kinderen

28/03/16 om 12:35 - Bijgewerkt om 17:31

Bij een islamistische aanslag in Pakistan zijn 72 doden gevallen, waaronder 35 kinderen. De slachtoffers zouden geviseerd zijn omdat het christenen waren.

Pakistan: 72 doden bij 'aanslag op christenen' waaronder 35 kinderen

Pakistani rouwen om een slachtoffer van de islamistische aanslag op 28 maart 2016 in Lahore (Pakistan). De aanslag was gericht op christenen, die net het Paasfeest vierden. © AFP

Bij een zelfmoordaanslag aan de toegang tot het stedelijke Gulshan Iqbal-park in de Oost-Pakistaanse stad Lahore zijn minstens 35 kinderen overleden. Dat blijkt maandag uit een nieuwe balans van de politie. Bij de aanslag vielen in totaal 72 doden en 350 gewonden.

De terroristische daad is inmiddels opgeëist door Tehreek-e-Taliban Pakistan Jama'at ul-Ahrar, een splintergroep van de Pakistaanse taliban. Volgens een zegsman van de terreurgroep werden in het bijzonder christenen geviseerd. Nog steeds volgens de man is de bomaanslag in Lahore de eerste in een voor dit jaar geplande reeks, verspreid over het Pakistaanse grondgebied. Het park was wegens het lange paasweekeinde druk bevolkt, met opvallend veel mensen van de christelijke minderheid.

De bom ontplofte op enkele meters van een kinderspeeltuin. De premier van Punjab, Shehbaz Sharif, heeft drie dagen van rouw uitgeroepen. De provincie had al meer dan een jaar geen omvangrijke aanslag meer meegemaakt.

Vaticaan: 'Werpt schaduw van angst over paasfeest'

De zelfmoordaanslag aan het Gulshan Iqbal-park in Pakistan van zondagavond, "werpt een schaduw van angst over het paasfeest" en "confronteert de leden van de christelijke minderheden met fanatiek geweld". Dat zei het Vaticaan zondagavond.

"Opnieuw slaat de dodelijke haat toe bij de meest weerloze mensen. Samen met de paus bidden we voor de slachtoffers, en zijn we bij de gewonden, de door een enorm leed getroffen families, de leden van de christelijke minderheden die nogmaals geraakt zijn door fanatiek geweld, en de hele Pakistaanse bevolking", zo zei woordvoerder Federico Lombardi in een persmededeling. "Zoals de paus vanmorgen zei (tijdens zijn traditionele zegen "urbi et orbi", red.) blijft de Heer ons, ondanks deze vreselijke manifestaties van haat, de moed en de nodige hoop geven om wegen van mededogen, solidariteit, dialoog, gerechtigheid en verzoening te bouwen". In zijn paasboodschap veroordeelde paus Franciscus zondag de wereldwijde terreur. Hij had het over "blind en vreselijk geweld, dat bloed van onschuldigen in vele delen van de wereld blijft vergieten".

Ban Ki-Moon vraagt snelle berechtiging

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft zondag de zelfmoordaanslag in Lahore veroordeeld. Hij noemde het een "weerzinwekkende daad van terrorisme". Eerder deed EU-buitenlandminister Mogherini al hetzelfde.

"De secretaris-generaal veroordeelt met klem de zelfmoordaanslag vandaag (zondag, red.) in de Pakistaanse stad Lahore", zo klinkt het in een VN-verklaring. "De secretaris-generaal roept op om de daders van deze verschrikkelijke terroristische daad snel te berechten. Hij roept de overheid op om het uiterste te doen om beschermingsmaatregelen in te stellen om de persoonlijke veiligheid van alle individuen te verzekeren, ook die van religieuze minderheden", zo klinkt het nog.

Ook Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, veroordeelde zondag de aanslagen. "Ik betuig mijn medeleven aan de bevolking en de regering van Pakistan en bevestig de volledige steun van de Europese Unie in het bestrijden van terrorisme en het bevorderen van onze gemeenschappelijke waarden, met name vrijheid, vrede en diversiteit", aldus Mogherini in een mededeling.

Onze partners