'Overtuigend bewijs dat saringas werd gebruikt in Syrië'

16/09/13 om 17:41 - Bijgewerkt om 19:02

De inspecteurs van de Verenigde Naties hebben duidelijk en overtuigend bewijs gevonden dat er saringas is gebruikt bij de aanval nabij Damascus op 21 augustus.

'Overtuigend bewijs dat saringas werd gebruikt in Syrië'

Ake Sellstrom overhandigt het VN-rapport aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon © Reuters

Het rapport over de aanval, waarbij meer dan 1.400 mensen om het leven kwamen, wordt later voorgesteld, maar de conclusies konden al worden afgelezen op een foto van de overhandiging ervan door Ake Sellstrom, die het inspectieteam leidde, aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

14 gevallen

Bij de aanval werden volgens het rapport 'gronddoelraketten met saringas' ingezet tegen 'burgers, onder wie kinderen, op relatief grote schaal'.

De experts onderzochten in totaal 14 gevallen waarbij, sinds september 2011, mogelijk chemische wapens gebruikt zijn. Ze maakten daarvoor gebruik van video's, analyses van militaire experts en interviews met medisch personeel.

In een vorig rapport maakte de onderzoekscommissie gewag van vier aanvallen met chemische wapens (twee in maart en twee in april van dit jaar). Wanneer de tien andere aanvallen plaatsgevonden zouden hebben, willen de experts echter niet kwijt.

'Oorlogsmisdaad'

Het VN-rapport spreekt zich niet uit over de verantwoordelijken voor de aanval.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had het in een reactie voor de Veiligheidsraad over een "oorlogsmisdaad", melden diplomaten.

In zijn toespraak eiste Ban dat de verantwoordelijken ter verantwoording geroepen worden, en heeft de Veiligheidsraad gevraagd sancties te voorzien als Damascus de zaterdag gesloten afspraken over het arsenaal aan chemische wapens niet respecteert. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners