Oud-SS'er aangehouden voor bloedbad Oradour

09/01/14 om 10:04 - Bijgewerkt om 14:00

In Duitsland moet een bejaarde man voor de rechter komen voor zijn rol in het bloedbad van Oradour-sur-Glane in 1944.

Oud-SS'er aangehouden voor bloedbad Oradour

Oradour-sur-Glane © REUTERS

Een 88-jarige Duitser moet zich bij de rechter verantwoorden voor zijn betrokkenheid in het bloedbad in het Franse dorpje Oradour-sur-Glane. Dat meldt de Britse omroep BBC. In 1944 werden daar 642 inwoners vermoord door de Duitse bezetter.

Volgens de rechtbank van Keulen wordt de man de moord op 25 dorpelingen te laste gelegd, alsook medeplichtigheid bij de moord op honderden anderen. Het bloedbad van Oradour-sur-Glane geldt als een van de wreedste misdaden uit de Tweede Wereldoorlog. De nazi's dreven er bijkans de volledige dorpsbevolking een plaatselijk kerkje binnen en legden dat daarna in de as. Amper zes inwoners van het dorp overleefden de vergeldingsactie.

Op bevel van de Franse generaal Charles de Gaulle werd het dorp nooit heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De ruïnes moesten dienen als herinnering aan de wreedheden van de nazi's. In de jaren '50 werden al eens 60 Duitse soldaten voor de rechter geleid in de zaak. In september bracht Joachim Gauck als eerste Duitse president een ambtsbezoek aan het dorp.

Waffen-SS

Verleden jaar hebben Duitse onderzoekers de zaak echter opnieuw geopend. Ze hebben nu een bejaarde man opgepakt die destijds deel uitmaakte van een divisie van de Waffen-SS. Hij zou samen met een andere SS'er 25 dorpelingen hebben neergeschoten in een wijndepot. Zijn advocaat zegt dat hij weliswaar aanwezig was in Oradour-sur-Glane op het ogenblik van de feiten, maar dat hij verder niets te maken heeft met het incident. (YD)

Lees meer over:

Onze partners