Opvallend minder aanslagen in de wereld vorig jaar, volgens VS

03/06/16 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:59

Het aantal terroristische aanvallen wereldwijd is vorig jaar opvallend gedaald. Dat meldt het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken.

Opvallend minder aanslagen in de wereld vorig jaar, volgens VS

Aanslag in Mogadishu, Somalië © Reuters

De Amerikaanse regering baseert zich op gegevens die zijn verzameld door de universiteit van Maryland. Die telde vorig jaar in totaal 11.774 aanslagen en dat zijn er 13 procent minder dan in 2014. Ook het aantal mensen dat het leven liet door een aanslag daalde met 14 procent, tot ruim 28.300.

De daling is vooral te danken aan het feit dat er minder aanslagen werden gepleegd in Irak, Pakistan en Nigeria, drie van de vijf landen die het zwaarst door terrorisme worden getroffen. De andere twee zijn Afghanistan en India. In totaal vonden meer dan de half van de aanslagen in die vijf landen plaats.

De cijfers tonen wel een toename van het aantal dodelijke aanvallen in Afghanistan, Bangladesh, Egypte, de Filipijnen, Syrië en Turkije. Volgens Washington een bewijs dat de terreurdreiging snel blijft evolueren en almaar meer decentraliseert en verspreidt.

De grootste dreiging komt van de Islamitische Staat (IS). Die verliest terrein in Irak en Syrië, maar sterkt aan in Egypte en Libië. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners