Opnieuw Noord-Ierse vrouw veroordeeld voor abortus

06/04/16 om 18:31 - Bijgewerkt om 18:30

'Stop met het criminaliseren van vrouwen die een abortus ondergaan', reageert Amnesty International op de veroordeling van een Noord-Ierse vrouw.

Opnieuw Noord-Ierse vrouw veroordeeld voor abortus

Anti-abortus betoging in Ierland © Reuters

In Noord-Ierland is een vrouw veroordeeld tot drie maanden cel omdat ze een abortus onderging. De 21-jarige had via het internet pillen gekocht die een zwangerschapsonderbreking moesten opwekken. Haar, volgens de wet illegale, gedrag kwam aan het licht toen een huisgenote naar de politie stapte.

'Het is mensonwaardig dat vrouwen die kiezen voor een abortus, als criminelen worden behandeld', reageert Amnesty International. Noord-Ierland is het enige deel van Groot-Brittannië waar abortus verboden is. De mensenrechtenorganisatie roept op om dit 'onmiddellijk te wijzigen'. 'Abortus is een zaak waarover enkel de vrouwen in kwestie en hun dokters mogen oordelen, rechters daarentegen moeten zich niet moeien ', zegt Patrick Corrigan, de Noord-Ierse directeur van Amnesty in The Guardian. 'De wet in Noord-Ierland moet aangepast worden zodat ze op één lijn komt met de internationale regels', klink het.

In Noord-Ierland is abortus enkel toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Deze abortuswetgeving is een van de meest restrictieve ter wereld waardoor jaarlijks zo'n 4.000 vrouwen hulp zoeken in het buitenland. Toch zou volgens The Irish Independent 78 procent van de Ieren akkoord gaan met een wetswijziging.

Dode foetus dragen

In het rapport She is not a criminal: The impact of Ireland's abortion law lijst Amnesty getuigenissen op van vrouwen aan wie noodzakelijke medische hulp ontzegd werd omdat de Ierse wet het leven van de foetus voorop stelt. Sommigen moesten soms wekenlang een dode of niet levensvatbare foetus dragen in de ijle hoop dat ze de nodige zorg zouden krijgen.

Zo moest Róisín wekenlang een dode foetus dragen omdat de dokters absoluut zeker wilden zijn dat er geen hartslag meer was. Lupe droeg een foetus zonder hartslag gedurende 14 weken. Zij moest naar Spanje reizen om de nodige medische zorg te krijgen. "Ik voelde me niet veilig. Ik was bang omdat ik wist dat men mij bij een complicatie gewoon zou laten sterven."

(AVE)

Onze partners