Oorlog in Syrië is dagje uit voor Israëli's

10/09/14 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

De burgeroorlog in Syrië trekt Israëlische toeristen naar de bergtoppen aan de grens. Ze kunnen er de gevechten vanaf de eerste rij volgen en zien het als een spannend dagje uit.

Oorlog in Syrië is dagje uit voor Israëli's

Oorlogje kijken nabij Quneitra. © Reuters

De Israëlische krant Haaretz beschrijft hoe op minstens drie plekken bij de grens op de Golanhoogte mensen de oorlog bekijken: Quneitra, Mount Bental en het militaire verkenningspunt Oz77. "Onlangs zag ik heel wat rebellen die zich daar probeerden te verstoppen", zegt een van de toeristen in Haaretz. "Het was alsof ik naar een spelletje zat te kijken: de ene kant schiet naar de andere". De oorlogstoeristen zijn zo dicht bij de gevechten dat ze mortierinslagen kunnen horen.

De toeristen volgen de voortang van de gevechten, proberen uit te maken of troepen of gebouwen tot de regeringstroepen of de rebellen behoren, en zoeken waar beschietingen vandaan komen of waar sluipschutters verborgen zijn. Bij luide explosies breekt soms een spontaan applaus uit, beschrijft journaliste Judy Maltz.

Gaza

De reportage doet denken aan gelijkaardige beelden tijdens de bombardementen op Gaza. De Deense journalist Allan Sorensen fotografeerde toen Israëli's die vanuit plastic zeteltjes de bombardementen volgden.

In tegenstelling tot de bombardementen op Gaza is Israël geen partij in het conflict in Syrië. Toch zijn veel van de toekijkende toeristen zich bewust van de mogelijke gevolgen voor Israël, zeggen ze. Als de moslimextremisten het halen, betekent dat een nieuwe bedreiging aan de de Syrische grens voor Israël.

Bij het conflict in Syrië zijn al bijna 200.000 mensen omgekomen. De Verenigde Naties riepen de vluchtelingencrisis in het land uit tot de grootste van dit moment. Al meer dan drie miljoen mensen zijn het land ontvlucht, meer dan 1 op 8.

Lees meer over:

Onze partners