Ook Taiwan vraagt van Japan verontschuldigingen voor 'troostmeisjes'

29/12/15 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:42

De Taiwanese president gaat Japan vragen om een onderhandelde regeling voor de Taiwanese "troostmeisjes", die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger ingezet werden als seksslavinnen.

Ook Taiwan vraagt van Japan verontschuldigingen voor 'troostmeisjes'

Ma Ying Jeou © BELGAIMAGE

Dat meldt het officiële persbureau Central News Agency dinsdag, een dag nadat Zuid-Korea en Japan hierover een akkoord hadden gesloten.

"De regering van de Republiek China (de naam die de Taiwanese autoriteiten zelf gebruiken, red.) heeft altijd gezegd dat Japan zich zou moeten verontschuldigen tegenover de Taiwanese 'troostmeisjes' en hen een vergoeding aanbieden", aldus president Ma Ying-jeou.

Kritiek op akkoord

In 1999 vroeg Taiwan 10 miljoen Japanse jen (75.000 euro) compensatie voor elk slachtoffer, maar Tokio verwierp die vraag. Taiwan vraagt nu een deal die vergelijkbaar is aan het akkoord dat met Zuid-Korea gesloten werd.

In Zuid-Korea kwam er dinsdag van activisten en oppositie kritiek op het akkoord, omdat Japan niet genoeg verantwoordelijkheid genomen zou hebben. Noord-Korea, dat zegt dat ook sommige Noord-Koreaanse vrouwen seksslavinnen waren, omschreef het akkoord als een "vernedering" voor hun zuiderburen.

Japan bezette Taiwan tussen 1895 en 1945. Meer dan 2.000 Taiwanese vrouwen zouden gedwongen geweest zijn tot seksuele slavernij tijdens de wereldoorlog, schat de Taipei Women's Rescue Foundation. Slechts 58 van hen hebben al officieel om een compensatie gevraagd. Van die 58 vrouwen zijn er nog vier in leven. Japan zal een miljard yen (7,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de enkele tientallen Zuid-Koreaanse "troostmeisjes" die nog in leven zijn, en heeft ook zijn "oprechte excuses" aangeboden. (Belga/NSK)

Onze partners