Ook Nederland overweegt militaire actie in Syrië

04/12/15 om 01:48 - Bijgewerkt om 01:47

De Nederlandse regering gaat een mogelijke militaire inzet tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië herbekijken. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders sprak in de Kamer over een "nieuw weegmoment".

Ook Nederland overweegt militaire actie in Syrië

Bert Koenders, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken © AFP

Bert Koenders sprak nadat hij een telefoontje had gehad van zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Daarin had Kerry gevraagd dat Nederland en andere bondgenoten de strijd tegen IS zouden "intensiveren". Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de EU-landen ook al om militaire steun.

Deze verzoeken worden volgens Koenders "zeer serieus" genomen. Volgens de minister is discussie over inzet in Syrië in een "nieuw perspectief" komen te staan, met allerlei nieuwe elementen zoals de Russische betrokkenheid.

Naast de Amerikaanse en Franse verzoeken wees hij op een recente VN-resolutie waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen IS met alle middelen te bestrijden.

Snel inzetbaar

Sinds donderdag zijn behalve de Amerikanen, de Fransen en de Russen ook de Britten begonnen met bombardementen boven Syrië. De Duitse luchtmacht gaat verkenningsvluchten boven dat land uitvoeren.

Op dit moment zijn al vier Nederlandse F-16's actief boven Irak. Er zijn ook zo'n 300 Nederlandse militairen in Irak. Een aantal partijen in de Tweede Kamer, waaronder VVD, CDA en PVV, willen al langer dat die gevechtsvliegtuigen ook in Syrië worden ingezet. Als Den Haag besluit luchtsteun te gaan geven in Syrië, kan dat vrij snel gebeuren. De inzet in Irak en Syrië vallen onder hetzelfde commandostructuur.

(Belga/RR)

Onze partners